Професионалната журналистика е изключително важна за света. Това заяви в интервю за БГНЕС Даниела Кънева.

"Да ви кажа откровено никога не съм мечтала да бъда журналист. Дори когато завърших гимназия, започнах да уча ядрена физика, не го смятах за някаква престижна професия. Впоследствие обаче стигнах до извода, че журналистиката е изключително важна за хората по света, особено сега. Разбира се, говоря за професионалната журналистика", заяви Кънева. "Смятам, че това, което съм разбрал и открил трябва да го разкажа. Така че нашата професия недопуска манипулиране. Радвам се, че има изключително добри наши журналисти. Притеснява ме също фактът, че младите колеги в телевизията смятат, че е достатъчно да хванеш микрофона. Казвам им, че е нужен цял живот. Журналистиката не се научава само във ФЖМК. Хубаво би било още с ученето студентите да са прикрепени към редакция", сподели Кънева. Според нея фалшивите новини не са изобретение на журналистите, а на политиците, на онези, които се борят за пари и власт по света.

Непознати сме с потенциала и приноса в европейската и световната култура, да не говорим за славянската. В този свят, за който с вас говорим, тепърва ще научават за България.

„България е непозната за днешния свят. Хората ни познават с българския художник Христо Явашев-Кристо, олимпийския шампион на Боян Радев, Стоичков и нашата странна победа в САЩ’94, или с Джон Атанасов“, каза журналистката. „Ние имаме с какво да бъдем полезни и мисля, че едно от предимствата на председателството е, не толкова Западните Балкани, тепърва ще се говори за връзката между Изтока и Запада. Въобще живеем във време, в което древните цивилизации, които са успели да съхранят мъдростта по техните земи, в момента стават най-авангардни. Вземете Япония и Китай. Индия, която изскача в четворката на света или Корея, която прилича много на България – малка, но с невероятна култура. На Бога се моля двете Кореи да се обединят, защото това е един етнос. Страна, която също има много какво да даде, както и България. В тази връзка, мисля, че най-доброто каквото можем да дадем след това председателство е форумът 16+1 в София“, каза Кънева.

Китай идва с много позитивно послание, тъй като има огромен интерес към Източна и Централна Европа. Към нас специално имат и сантиментално отношение. След като Съветският съюз се разпадна, София се оказа втората страна, която навремето е признала Китайската народна република. Де факто сме първи както с Македония. Освен това, ние имаме блестящи китаисти, заяви тя. „Много от нашите китаисти работят в момента в Китай и нашето правителство хората, които ни управляват, които и да са те, трябва в контактите си с китайците предимно, да знаят, че имат нужда от хора, които разбират от тези хора. Имат нужда от експерти, от професионалисти, защото китайското нанасяне в света е въпрос на култура, на история, то е в генетиката на китайците. Така, че много неща можем да предложим. За съжаление, след 1989 година рязко се обърнахме на Запад по политически причини и загърбихме Изтока. Време е да се върнем към Изтока“, подчерта Даниела Кънева.

„Господ ме засипа с някакви ситуации, в които става нещо важно за другите хора. Аз нямам никакъв принос, просто се оказвам там, в много случаи сама. Интервюирала съм два пъти Далай Лама“, заяви за БГНЕС журналистът Даниела Кънева. „Така се заплеснах по тая индийска земя. Убедена съм, че оттам идва основният енергиен център на света и от Тибет. Мисля, че има нещо, което те тегли да отидеш по-нататък. Като физичка разглеждам света като енергия – положителна и отрицателна и на това равновесие се крепи. Трябва да има един баланс, което завеща Махатма Ганди и затова целият свят ще го отбележи юбилейно догодина – че по пътя на ненасилието хората могат да извоюват своята независимост“, сподели тя. /БГНЕС