Горанова: Каратето ме изгради като личност

Българката Ивет Горанова даде пресконференция в Пресклуб България за историческия си бронзов медал на Световното първенство по олимпийско карате за мъже и жени в Мадрид, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по олимпийско карате Алексей Петров, вицепрезидентът Росалин Росалинов, старши треньорът на националния отбор Ангел Стефанов и личният треньор на Ивет и помощник треньор на националите Ангел Ленков.

Тя спечели бронза в категория до 55 килограма ,,кумите“, която е една от олимпийските категории. В спора за отличието 18-годишната състезателка надви японката Сара Ямада с 3:2 съдийски глас, след като редовното време завърши 1:1. Това е най-големият успех, постиган от българин на Световното първенство по олимпийско карате за мъже и жени в историята на олимпийското карате в България. Постижението доближи Горанова и до спечелването на квота за Олимпийските игри в Токио през 2020.

,,Първо искам да благодаря на президента на Българската федерация по олимпийско карате Алексей Петров, вицепрезидента на федерация Росалин Росалинов, който е и мой Сенсей, както и на моите съотборници – прекарахме много тежка подготовка, най-вече искам да благодаря на моя треньор Ангел Ленков, с когото винаги се справяме заедно“, започна тя.

Ивет говори и за самото състезание в Мадрид. ,,Беше тежко състезание, имах любопитен жребий, изправих се първо срещу водачката в световната ранглиста. Нямах притеснение, когато играх срещу нея, защото знаех, че ако загубя, ще е от най-добрата – забавлявах се и се борих до края. Можех да играя и на финал, но ми трябваше повече увереност. На 18 години съм, трябва ми повече опит при жените“, добави Горанова.

Българката бе попитана и за ролята на каратето в училището, както и за подготовката й за Световното първенство. ,, Каратето помага не само за училището, но и за живота. Каратето ме изгради като личност. До края на живота си ще се занимавам с това нещо. Разбира се, имало е моменти, когато ти писва, всеки ден правиш едно и също, но никога не съм мислела да се отказвам. Просто ти трябва малко време, за да се концентрираш отново и да се устремиш към целите си“, завърши тя.

Президентът на Българската федерация по олимпийско карате Алексей Петров също бе щастлив от историческото постижение на Горанова и погледна към бъдещето. ,,Искам да благодаря първо на всички, които не спряха да вярват в нас през годините, защото имахме и трудни периода. Разбира се, на министъра на младежта и спорта Красен Кралев – той ми се обади първи, за да ми честити бронза на Ивет. Най-голямото признание за труда на федерацията и състезателите през годините ще бъде олимпийски медал в Токио през 2020“, завърши с надежда Петров.

Вицепрезидентът Росалин Росалинов обърна внимание на тежкото състезание в Мадрид и наблегна на основното за него качество, което е довело до успех Горанова и ще продължи да носи радост на България в олимпийското карате. ,,В нейната категория имаше 75 състезателки. Имаше срещи плътно от вторник до неделя, като се играха и предварителни кръгове. Основното е постоянството – това винаги е било най-ценното качество в каратето, а и не само, което е довело до успехи състезателите ни.Нашата федерация е на 30 години вече, преминала е през какво ли не, надяваме се на успехи и за в бъдеще, и по-специално в Токио през 2020“, завърши Росалинов.

Старши треньорът на националния отбор Ангел Стефанов пък коментира пътя на Горанова и останалите до японската столица след две години и какво предстои в програмата на каратистите догодина. ,,2019 ще бъде една изключително натоварена година. Започваме с Премиер Лига в Париж, след това има Европейско първенство до 21 години, където Ивет ще се състезава, през март има Европейско за мъже и жени, а предстоят и Европейски олимпийски игри в Минск – ще бъдат определени квотите за Олимпиадата в Токио, надяваме се да се справим оптимално, да си осигурим класиране чрез състезанията и в Япония да спечелим медал, ще бъде наистина грандиозно постижение“, заяви Стефанов.

Помощник треньорът Ангел Ленков акцентира върху изминалото Световно първенство в Мадрид. ,,Започнахме срещу първата в света Анжелика Терлюга – чудесна победа, много атрактивен мач. След това добихме самочувствие и резултатите не закъсняха – никога не съм се съмнявал в Ивет, тя е много упорита, всеотдайна, всеки ден тренира и постижението й не е случайно. Благодаря й за което, обичаме я“, завърши треньорът й Ленков.

Българката започна участието си на шампионата със страхотна победа в първия кръг с 3:1 срещу водачката в световната ранглиста и европейска шампионска Анжелика Терлюга от Украйна. Във втория Горанова загуба с 0:1 от Дорота Банашчик (Полша). Полякинята обаче стигна до финала и изтегли българката в репешажите за бронза.

В тях Горанова записа нови три победи. В първия репешаж българката елиминира с 3:0 Талия Алкантара Тереро (Доминиканска Република), във втората среща победи с 5:5 и съдийско решение Осеан Ганиеро от Бенин. В третия репешаж Ивет Горанова постигна изключителна победа с 1:0 срещу силната италианка Сара Кардин, която е бивша световна и европейска шампионка, една от фаворитките за титлата. В българския отбор бяха още Кристина Свиленова (категория до 50 кг), Александра Стублева (над 68 кг), Веселин Димитров (67 кг), Стефан Петков (75 кг) и Велизар Колешански (84 кг). На Световното първенство в Мадрид участваха над 1200 състезатели от 140 държави. /БГНЕС