Иън Бремер: Пет главни заплахи пред Тръмп

Всеки американски президент в определен момент се сблъсква със сериозна криза.

Въпреки че администрацията на Доналд Тръмп вече преживя сезона на рекордните урагани, на Тръмп му предстои да се сблъска с геополитическа криза, която ще принуди света да замръзне в тревожно очакване. Ето пет вероятни глобални заплахи пред настоящия американски президент.

[b]Голяма кибератака[/b]

Може да става дума за някоя кибератака, разкриваща цялата конфиденциална информация за една от най-големите корпорации, което може да предизвика треска на световните пазари. Също така е възможно хакерите да се опитат да оставят без електричество целия северозападен Тихоокеански регион и да настъпи хаос. Проблемът е в това, че когато нещата опрат до кибервойна трябва да се действа тайно. А за такъв шоумен, какъвто е Тръмп, това е трудно.

[b]Вашингтон и Москва. Среща лице в лице[/b]

Руският президент Владимир Путин възлагаше големи надежди на президентството на Тръмп. И макар че стопанинът на Белия дом даде всички указания за тясно сътрудничество с Путин, политическата реалност пречи на това. Сближаването с Русия не се случва. В крайна сметка в руско-американските отношения се възцари такова правило: ако вие не сте приятел на Москва, то вие сте неин враг. Всеки ден носи все повече нови факти за сложната руска кампания против Хилари Клинтън и Демократическата партия по време на президентската кампания през 2016 г. И тъй като вътрешнополитическите реалности отдалечават Тръмп все повече от орбитата на Путин, ние все по-ясно виждаме огромните мащаби на руската хакерска операция. И ако в отношенията между Москва и Вашингтон нещата съвсем станат зле, Русия може да започне да разпространява компрометираща информация за самия Тръмп.

[b]Конфликтът със Северна Корея[/b]

Говорейки откровено, това е победа за Ким Чен Ун. Той има ядрено оръжие и продължава да напредва по пътя към създаването на балистични ракети, способни да поразят територията на САЩ. Докато Тръмп заплашва с „огън и ярост“, Ким вече е способен да демонстрира своя отговор. Американският президент обеща директна намеса и намекна за възможността да има война с КНДР. Държавният секретар Рекс Тилърсън се опита да се свърже директно със севернокорейците, но Тръмп публично го предупреди да не си губи излишно времето. Както Тръмп, така и Ким имат таланта да нажежават положението и на всеки един от тях може да му бъде трудно да отстъпи от думите си.

[b]Директен конфликт с Иран[/b]

Конфликтът със Северна Корея изглежда ужасен, защото катастрофата може да настъпи внезапно, без предупреждение. Ситуацията с Иран е опасна, защото наблюдаваме ескалацията в реално време. Отказът на Тръмп да удължи ядрената сделка с Иран, автоматично не изважда САЩ от споразумението. Тръмп се поинтересува как да удължи санкциите срещу Иран. Впрочем, европейските съюзници на САЩ, най-вероятно, ще направят всичко, за да запазят условията на „ядрената сделка“. Европа не се нуждае от още един политически проблем. Но Тръмп и някои членове на Конгреса заемат твърда позиция спрямо Иран и могат да се изкушат да възстановят санкциите. Ако това се случи, Вашингтон ще се окаже в дипломатическа криза, сблъсквайки се двама врагове едновременно.

[b]Тероризъм[/b]

Накрая, още една заплаха, която надвисва над всеки американски президент, това е възможността от терористично нападение на територията на САЩ. Американската реакция на трагедията на 11 септември беше най-добрата в цялата историята на Америка. Хората по цялата страна с часове стояха на опашки, за да дадат кръв за пострадалите. Политиците, включително тогавашният президент Джордж Буш, се стараеха да подчертаят, че „лицето на терора не е ислямът, защото ислямът е мир“. Трудно можем да си представим, че Тръмп може да каже нещо от този род. Ако такава ситуация се случи, той, по-скоро, няма да смята себе си или своята администрация за виновни за нещо. Нещо повече Тръмп ще използва този факт, за да докаже, че е бил прав във връзка със забраните за мюсюлманите. Ако днес се случи терористична атака, това няма да сплоти, а сериозно ще раздели САЩ. /БГНЕС

---------

Иън Бремер, президент на Eurasia Group и професор по глобални изследвания в Нюйоркския университет. Статията му е публикувана в списание "Тайм".