Любчо Топчев: Режимът на Груевски бе по-добре организиран от мафията на Ал Капоне

Любчо Топчев, деец на Македонската патриотична организация в САЩ

Първите 3-4 години, след като Република Македония обяви своята независимост на 8 септември 1991 г., в страната се чувстваше духа на свободата и на ВМРО.

През 1994-1995 г. тази свобода започна да изчезва с идването на власт на бившите комунисти, които се бяха преименували на социалдемократи. Но колкото и да бяха лоши комунистите по онова време, това е нищо в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, което управлява страната в продължение на 10 години от 2006 до 2016 г.

Неговото управление дори не е македонизъм. То е по-лошо и напомня на режима, установен в Македония по времето на Кралство Югославия /1919-1941 г./ под скиптъра на крал Петър, а след това и на неговия син Александър Първи. Когато гледам Скопие на Груевски, все едно се връщам в епохата на крал Петър.

В Македония на Груевски нещата бяха много зле, никой не знаеше накъде отива страната. Във външнополитически план страната беше подчинена на сърбите, които пречеха на нейното членство в ЕС, което можеше да стане само след това на Белград.

Македония беше подчинена на една фамилия. В тази фамилия командваше Сашо Миялков, дори не Груевски. Всъщност последният му се пада племенник, защото майка му е сестра на Миялков. Така една фамилия командваше Македония и нейната власт бе по-добре организирана от тази на комунистите. Те контролираха изборния процес, малкия и средния бизнес, всички печеливши предприятия бяха техни, печелиха всички обществени поръчки. С една дума управлението на Груевски и Ко беше сравнимо с това на мафията, но това бе мафия по-добре организирана от тази на Ал Капоне. /БГНЕС

------

Любчо Топчев, деец на Македонската патриотична организация в САЩ. Анализът е част от интервю на г-н Топчев, дадено в Ню Йорк пред специалните пратеници на БГНЕС Цветана Арангелова и Георги Пашкулев.

Любчо Топчев е родом от град Струмица. Неговият брат е Стефан Топчев, член на Струмишката петорка, който е убит жестоко през 1951 г. от агентите на югославските тайни служби УДБА.

Любчо Топчев, деец на Македонската патриотична организация в САЩ, и зам.-главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев
Любчо Топчев, деец на Македонската патриотична организация в САЩ, и зам.-главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев / БГНЕС