Горан Благоев: Срещите между Българската и Македонската църква трябва да са ежемесечни

Хората, които наблюдаваме началото на диалога между Българската православна църква и Македонската православна църква-Охридска архиепископия, сме изключително приятно изненадани от скоростните темпове, с които той се развива.

Само преди по-малко от месец Светият Синод обяви, че ще направи комисия, че ще започне разговори, но честно казано, самият аз не бях оптимист, че това ще се случи толкова скоро. Слава Богу, нашият Свети Синод много приятно изненадва с мъдростта, която проявява в този случай.

Срещите между двете църкви от тук насетне трябва да станат ежемесечни. Нека да не са на две седмици, но да бъдат ежемесечни срещи, защото има страшно много за изясняване в отношенията между Българската и Македонската църкви. Сред тези неща са, например, историческият произход на църквата в съвременна Македония. Това нещо не го виждам от страна на македонския Синод.

Всичко се решава на масата на преговорите. Беше важно да се започне, да се седне и да се води този разговор. На 21 декември в синодалната палата бяха македонският архиепископ Стефан и двама от митрополитите, но и това не е никак малко, защото става дума за главата на църквата и двама от старшите митрополити. Очакваше се да има по-голяма представителност от страна на МПЦ, но важното е, че първата крачка е направена. Тези хора започват да разговарят за това, което ние много искахме да стане.

На първо място двете църкви взаимно да започнат срещи, а не първо да се консултират с една или друга поместна църква. Засега уверенията от страна на Светия Синод са, че не са имали разговори с Руската патриаршия или другите поместни църкви. Т.е. началото на разговорите между двете основни страни трябваше да започнат и днес сме свидетели на това. Резултатът от този първи разговор е оптимистичен. Да се надяваме, че от първите месеци на годината ние ще имаме едни още по-чести срещи.

Ако говорим за съвместното честване на предстоящи църковни празници, на които е богат следващият месец и половина, то различието в календара само способства едните архиереи по единия стил да са в България, респективно другите – в Македония. Трябва обаче да имаме предвид, че църквата е една по-забавена в своя темп институция, в резултат на нейната вековна традиция не смятам, че трябва да очакваме много скоро такива взаимни посещения и чествания, колкото ни се иска. Трябва да се изяснят някои неща в Комисията и след това да се радваме на нашата взаимност.

Една добра крачка в това отношение беше направена от страна на нашия патриарх Неофит, който изпрати свой личен представител – Величкият епископ Сионий. Това е един млад архиерей, на който много хора възлагат големи надежди за диалога с Македония. За съжаление той все още не е синодален член, дай Боже и това някога да се случи. Тези стъпки са направени – посещението на българският епископ в Струмица, посланието на българския патриарх Неофит специално до Струмишка епархия и до вярващите хора в Република Македония. Това са все едни малки, но твърде позитивни стъпки в посока на сближаването. Много е важно обаче да го видим и от страна на Македония.

Много е важно от Македония да дойде наистина една много категорична заявка, че ние сме едно. Не да се говори за два народа, не да се говори за нашата и вашата обща история, нашата история до 1945 г. е обща. Тя е една и компромиси в това отношение не бива да има. Надявам се, че Светият Синод няма да ги направи. Подчертавам, че тази взаимност трябва да видим и от страна на МПЦ-Охридска архиепископия. /БГНЕС

----------

Горан Благоев, журналист и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ 1. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.