Даниел Кадик: В сърцето на Европа не може да има черна дупка

Даниел Кадик,  директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман".

Европейската перспектива може да бъде помиряващ фактор за Западните Балкани. България може да допринесе за възстановяването на доверието между Европейския съюз и Турция.

Това заяви в интервю за БГНЕС Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман".

[b]БГНЕС:[/b] Защо канцлерът Ангела Меркел е на посещение в България?

[b]Даниел Кадик:[/b] И за нас това е изненадващо посещение, особено след като се случва с толкова кратко предизвестие. Едно обяснение може да бъде политическата ситуация в Германия в момента. След изборите през септември 2017 г. все още няма правителство и партията на г-жа Меркел в момента говори за възобновяване на коалицията със социалдемократическата партия. Въпреки това, в ГСДП има силна опозиция срещу възобновяването на коалицията и тази събота и неделя ще има партийна конференция по този въпрос. Г-жа Меркел може да иска да бъде извън светлините на прожекторите на германските медии и същевременно да потвърди своя ангажимент към Европейския съюз, което е важно и за ГСДП.

[b]БГНЕС:[/b] Подкрепяте ли приоритета на България за разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани?

[b]Даниел Кадик:[/b] Отварянето и поддържането на перспективата на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз е наистина важен приоритет.[b] Важно е в сърцето на Европа да няма черна дупка. Това е въпрос на стабилност и сигурност и затова е в интерес на Европейския съюз да има стабилни Западни Балкани. След падането от власт на ВМРО-ДПМНЕ в Македония изглежда се отваря възможност с договора за приятелство с България.[/b] Също и в другите държави е крайно време, те няма да чакат безкрайно. Видяхме силното участие на Русия в последните години, която подрива проевропейския дневен ред в някои държави, като например Сърбия. Видяхме възхода на национализма и етническите напрежения, които избухват в региона.

Европейската перспектива може да бъде помиряващ фактор за всичко това, ако се превърне в обща картина за етносите и различните идентичности, ако се превърне във фактор за по-нататъшно икономическо развитие.

Въпреки всичко, това трябва да се приема с доза съмнение, даже две. От една страна, [b]трябва да разгледаме състоянието на институциите, както и икономическите фактори. Всички държави в Западните Балкани имат сериозен проблем с корупцията и върховенството на закона не по-малко, отколкото със своите икономики. БВП на глава от населението в Албания, например, е половината от този в България. Това изисква много усилия както на страните, за да се развиват, така и на Европейския съюз, за да ги подкрепя.[/b]

От друга страна, трябва да разгледаме авторитета на България. Дори след десет години членство в Европейския съюз страната е все още под контролния механизъм на Комисията в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и с организираната престъпност. Това би могло да изпрати грешни послания и същевременно подчертава необходимостта от по-стриктни механизми за контрол и санкции, ако искаме да постигнем напредък в интеграцията.

[b]БГНЕС:[/b] Очаквате ли страните от региона да получат повече яснота по време на българското председателство, кога могат да се присъединят към ЕС?

[b]Даниел Кадик:[/b] В момента не очаквам повече яснота. [b]Европейският съюз има сериозни вътрешни проблеми, с които трябва да се справи преди да продължи с интеграцията. Въпросът с Брекзит все още не е разрешен и изисква вниманието на Комисията. Все още не сме разрешили проблема с бежанците, който разделя Европа. Освен това, имаме дискусия с представители на Полша и Унгария за ценностите и върховенството на закона.[/b] Ако вземем тези неща заедно и ги поставим в контекста на умората от присъединяването от страна на старите държави-членки, ще видим, че реалното присъединяване изглежда далечно. Затова без тези точки и без да постигнем напредък по въпроса какво всъщност трябва да представлява Европейският съюз, не виждам повече яснота през следващите шест месеца.

Могерини, Юнкер и Борисов при откриване на българското европредседателство.
Могерини, Юнкер и Борисов при откриване на българското европредседателство. / БГНЕС

[b]БГНЕС:[/b] Оптимист ли сте за решаването на спора за името между Република Македония и Гърция?

[b]Даниел Кадик:[/b] Разбира се, човек винаги трябва да бъде оптимист, че конфликтите могат да бъдат разрешени. Това включва и тези, които не са били разрешени в продължение на 20 години. [b]Преговорите в Ню Йорк и смяната на правителството в Македония са със сигурност нещо положително. Особено след като години наред ВМРО-ДПМНЕ използва проблема с името и идентичността, за да прикрие своите закононарушения.[/b] Зоран Заев трябва да постигне национален консенсус в Македония, а премиерът Алексис Ципрас иска да покаже на западните си партньори, че допринася за стабилността на региона. Това може да е възможността, която сме чакали. Ще бъдат необходими много усилия от двете страни за намиране на компромис, особено след като все още има групи хора, които се опитват да го блокират.

[b]БГНЕС:[/b] Очаквате ли по време на българското председателство да се подобрят отношенията между ЕС и Турция? България има ли капацитет да играе ролята на посредник?

[b]Даниел Кадик: Изглежда има движение от европейска страна, тъй като Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни и Бойко Борисов трябва да подготвят среща на високо равнище. Независимо от това, конфликтът не се появява заради поведението на европейците, а заради ръководителите в Анкара.[/b] По-големият проблем е тяхната вътрешна динамика и ясното отклоняване от демократичния път. Това не може да се разреши отвън, но вероятно Турция осъзнава какво рискува с икономическите загуби заради оттеглянето на европейски компании и отлива на туристи. Процесът на възстановяване на доверието ще отнеме много време и наистина България може да спомогне за това.

Борисов и Ердоган.
Борисов и Ердоган. / БГНЕС

[b]БГНЕС: [/b] Представлява ли Турция заплаха за сигурността на Балканите?

[b]Даниел Кадик:[/b] До известна степен да и това се отразява в различни измерения. Ако погледнем намесата на Турция в Сирия или действията й в кюрдските провинции, които дестабилизират южните й части. Това има последствия, особено ако разгледаме заплахите на Турция по време на бежанската криза, когато заяви, че ще пуска повече бежанци да минават през границата.

По-пряка заплаха е активното участие на Анкара в политиката и културата на региона. Да вземем например начина, по който партия ДОСТ в България беше подкрепена, за да спечели позиции сред местното етническо турско население. Това очевидно беше направено, за да има по-голямо политическо влияние в България в политическия процес.

[b]Подкрепата за религиозните групи и изпращането на имами от турската дирекция по вероизповеданията представлява друг потенциален повод за конфликт при оказването на влияние върху местните мюсюлмански общности. Те не са просто религиозни лидери, а също и близки до турското правителство. Влиянието им може да има дестабилизиращ ефект, ако Анкара реши да го направи.[/b]

Това, че нещата не трябва да стават по този начин, бе демонстрирано чрез мироопазването и последвалата стабилизация в бивша Югославия, когато Турция изигра важна роля. В този случай Турция може да се разглежда като важен инвеститор, който насърчава икономическото развитие. /БГНЕС