Акад. Георги Марков: Ако Стамболов днес беше жив...

На 31 януари се навършват 164 години от рождението на големия български революционер и политик Стефан Стамболов.

През последните десетилетия той е възприеман като пример за подражание, но малцина могат да се похвалят с неговите качества. Въпреки това днешните политици могат да се поучат от 7-годишното му управление /1887-1894 г./ Като премиер една от най-важните задачи, които трябва да реши е Македонският въпрос, който под друга форма е актуален и днес.

Стефан Стамболов води по Македонския въпрос самобитна политика, която по онова време не е срещала разбиране сред дейците на освободителното движение в Македония, които са разчитали на революцията, а не на еволюцията. Парадоксът е, че Стамболов, който е известен революционер от Възраждането, стига до извода, че не трябва с оръжие да се освобождава Македония и Одринска Тракия, а трябва първо да се извърви един дълъг период на еволюция, като се залага на образованието и църквата. Той издейства берати от турския султан за назначаването на митрополити на Екзархията в македонските земи. Тогава Българската Екзархия поддържа просветното дело.

[b]Революционер по природа Стефан Стамболов залага на еволюцията по Македонския въпрос. Погледнато от днес, без емоции, неговата политика е правилна.[/b]

Паметникът на Стамболов във Велико Търново.
Паметникът на Стамболов във Велико Търново. / БГНЕС

Днес имаме една възможност митрополиите, които загубихме в резултат на Балканските войни /1912-1913 г./, да бъдат възвърнати към Църквата-майка, след като самата Македонска православна църква-Охридска архиепископия сама пожела това. Ако Стефан Стамболов беше жив, той веднага щеше да се отзове на едно такова желание. Той би поискал да се задълбочат културните връзки между двете държави, особено в сферата на медиите, да се разкрият български книжарници.

[b]Днес Стефан Стамболов би се намерил в полето на своята сила, да се пребори с наслоената антибългарска пропаганда в годините след Втората световна война /1939-1945 г./ във Вардарска Македония. Той щеше да докаже, че България е приятел на Република Македония и желае искрено да й помогне по пътя й към Европейския съюз.[/b] От другата страна също трябва да има отзив на подобна добронамереност.

Стамболов не е политик на чувствата, а на студения разум. Той над всичко поставя националния интерес и само когато е от полза на отечеството, тогава е правил политически компромиси. /БГНЕС

------------

Акад. Георги Марков, историк. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.