Виктор Папазов: Влизането в еврозоната няма да е плюс за нас, еуфорията ще е само в началото

Напоследък управляващите отново заговориха за необходимостта България да влезе по-бързо в еврозоната.

Нормално е те да настояват на това, защото защитават позициите на брюкселския елит, който стои зад тях. Моето мнение е, че влизането на страната ни в еврозоната ще бъде окончателна загуба на суверенитет и в средносрочен план ще ни сполети съдба, подобна на Гърция.

Какво се случи там? Гърците станаха част от еврозоната и в началото изпитаха еуфория, близка до емоционалното състояние, когато вземете потребителски кредит. Една седмица се веселите здраво, вдигате чашите с напитките, но след като изтрезнеете, разбирате, че трябва да връщате кредита. И ако не сте си направили добре сметката, идват едни хора и започват да ви описват имуществото и да ви вземат каквото имате. Това се случи с гърците. И въпреки че те направиха референдум, в който казаха НЕ, няма да плащаме, германският финансов министър им съобщи, че това няма как да стане. Затова всички банкери и представителите на цялата финансова система истерично ненавиждат биткойна, защото не могат да го произвеждат от въздуха. По същия начин мразят и златото, което е било и е от 5 хил. години насам сигурно разплащателно средство. И ще си позволя да цитирам J. P. Morgan, който преди стотина години казал: само златото е пари, всичко останало е кредит. Ама кредитът не е пари, той е нещо друго…

Така че, подозирам, влизането в еврозоната няма да е плюс за нас, българите, и може да ни сполети същата съдба като на гърците, ако не и по-лоша. Всъщност, много неща могат да се случат, ако приемем еврото, но изход назад няма да има, няма да можем след това да си върнем лева. С каквито и предимства да ни омайват, смятам, че тази стъпка ще ни коства много, ако допуснем да се извърши.

Споменах биткойна и искам да разсея някои съмнения. Твърдя, че той не е пирамида, а е първата и за момента най-популярна криптовалута. Това, че цената му се е сринала с 50% нищо не означава, а и не е първият му срив. В неговата кратка история от 2009 г. насам има 8 или 10 подобни срива, като най-големият е от 87%. Мнозина предричат постоянно гибелта на биткойна, дори има специален сайт, в който са поместени неговите „некролози” за последните 5-7 г. – в тях има и известни имена на уж умни хора, но по някакви причини, изкушени да се произнесат и да кажат глупост.

Интересно е, че колкото по-малко хората са чели и знаят за биткойна, толкова по-настървено се изказват като последна инстанция какво ще се случи. А тази криптовалутата далеч вече е надраснала онази фаза, в която може да бъде смачкана и унищожена. Независимо, че много правителства й се заканват, опитват се да я спират по какъв ли не начин, но за мен биткойнът има голямо бъдеще.

Цената му е нещо съвсем различно. Но да се говори, че той е пирамида е най-малкото несериозно. Хората не разбират как е възникнал, но това е дълга тема. Ще кажа само, че той е валута, която се базира на криптотехнологии, на т.нар. блокчейн - една строго определена последователност от записи. Примерно, представете си го като една книга, която е с номерирани страници и всяка страница, логично, върви след предходната и преди следващата. И тази книга не седи на едно място, а е разпръсната из целия свят, на много компютри с достъп до нея. Записите са идентични, така че не може нищо да се фалшифицира и всеки може да провери дали те са верни или не. А ако някой запис не съответства на останалите, явно е фалшив.

Ценното при биткойна е, че записът е дистрибутиран и е наличен навсякъде по света, а използването на криптотехнологиите не позволява фалшифициране. Докато т.нар. копаене, както го наричат, е изчисляване на определена функция. Но обяснението оттук нататък става твърде професионално и специфично.

Има много видове криптовалути, но биткойнът е най-голямата и доминираща за момента. Дали той ще остане такъв, не мога да кажа, но, че ще го има, съм уверен. Макар отсега да ми е трудно да прогнозирам коя ще е доминиращата валута след година-две-пет.

Възходът на биткойна е израз на загубата на доверие в текущата паразитна финансова система.

Защо паразитна? Хората не си дават сметка, че преди около 20 г. в САЩ при корпоративните печалби само 15% от тях са били на банките и на финансовия сектор. Сега вече са около 40-45%. Хартиените пари при откъсването им от златния стандарт са вид дълг, а това не може да продължава до безкрай. И в търсенето на изход се появиха криптовалутите. Разходете се, примерно, по столичната ул. ”Раковски” и ще видите банка, банка, офис на мобилен оператор, пак-банка, банка и офис на мобилен оператор… другото са малки магазинчета и заведения. Някои ще опонират и ще припомнят скандала от последния месец с една българка, която стана обвиняема в Германия заради пирамидалната фалшива криптовалута уанкойн. Подчертавам – фалшива. Докато биткойнът е възнаграждение за цялата изчислителна мощ, която си предоставил в мрежата, поддържаща нейната сигурност и трансакциите.

Твърдя, че, ако има някакъв „балон” той не е в биткойна, а във финансовата система.

Знаете ли, че 2007 г. световният дълг е бил 57 трилиона долара, към днешна дата той е 233 трилиона долара, т.е. дългът се е увеличил в пъти. Кризата през 2008 г. дойде от свръхзадлъжнялостта. А какво се случи след това? Не само не намаля, а се увеличи в пъти.

И още един въпрос – след като банките и финансовите акули считат, че са толкова добри и че са толкова умни защо не понесоха последствията на своите лекомислени действия след кризата през 2008 г.? Защото при пазарната икономика се носи риска от собственото поведение, нали така? Инвестирал си, нещата са се обърнали срещу теб – фалит. Губиш всичко, но научаваш урока и следващия път не постъпваш така.

А сега, който иска да спори, нека види с колко милиарда държавите подпомогнаха закъсалите банки от кризата насам – не само в САЩ, но и в Европа. /БГНЕС

------------

Виктор Папазов, икономист и финансист, основател на Българската фондова борса.