Васил Левски - един голям обединител, както в миналото, така и днес

Васил Левски е не само лидер на националноосвободителното движение, но и един голям обединител, както тогава, така и сега. Защото в наши дни може би Васил Левски е личността, която е приета от всички и ни обединява.

Това каза пред БГНЕС Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „Васил Левски” - Карлово.

Младият мъж, който от малък обича историята, всъщност работи и учи това, което обича. А за един историк да работи в музей на личност, превърнала се в идол за българите - музей, който е сред най-посещаваните в страната, е повече от най-добрата реализация. Той е съгласен с твърдението, че историята трябва да се изучава, за да не се повтаря и допълва, че всъщност това е една от целите на историческата наука – да дава примери на хората какво трябва да правят и какво да не правят.

Като екскурзовод в музея Виктор Комбов забеляза все по-засилен интерес от страна на младите хора към Левски. „Дори самата статистика го потвърждава. Ние, в музея, си водим статистика не само колко са посетителите годишно, но също и от какви възрастови групи са те. Забелязваме, че все повече в музея идват млади семейства с децата си или студенти, които не са организирани в групи, а са индивидуални посетители. Това наистина много ни радва, защото в последните няколко години музеят почти винаги е пълен с посетители. Хората просто се интересуват от Васил Левски от българската история”, каза младият историк.

Този интерес в последните години, той си обяснява и с липсата на примери за гордост в настоящето. „Нямаме кой знае какви постижения в момента и затова, може би се обръщат към миналото, за да се търсят поводи за гордост, да се гордеят, че са българи. Според мен това е може би една от причините, не единствена”, споделя той.

Първото, което екскурзоводът каза на хората, които идват в музея е: „Васил Левски е борец за свободата на България“. Това, което не трябва да се изпуска в разказа за този велик българин обаче е, че Апостолът въпреки трудностите, които са му се изпречвали на пътя, докато е работел по революционното движение, никога не се е отказвал и винаги се е стремял да обединява българите, за да постигнат целите си. „Той е не само лидер на националноосвободителното движение, но един голям обединител, както тогава, така и сега. Защото в наши дни, може би Васил Левски е личността, която е приета от всички и той ни обединява. И леви, и десни го харесват. И това е много е хубаво - това, че си имаме такъв национален герой”, каза историкът.

Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „Васил Левски” - Карлово.
Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „Васил Левски” - Карлово. / БГНЕС

„Народе????” на Левски, според Виктор Комбов със сигурност е актуално и днес. „Няма как да си сложим розовите очила и да казваме, че всичко в държавата ни е наред. Просто се случва така, че територията ни обезлюдява, някои от младите и можещите за съжаление напускат Родината си и отиват да работят в чужди държави, и по този начин страната ни губи своя интелектуален потенциал. Това, според мен, няма да доведе до добри резултати”, смята той.

Много от управляващите днес имат портрет на Левски в кабинетите си. Питаме младия историк какво властимащите не трябва никога да не забравят от Апостола. Тук той дава пример с бележника на Левски. „Записвал си е всичко в своя личен бележник, стриктно как е харчил парите за революционната организация, за купуването на оръжия за бъдещето въстание, за да може после да води отчет за останалите комитетски дейци и те да се уверят, че той не е харчил пари за своя собствена облага”, припомни историкът. Убеден е, че именно отчетност не трябва да се забравя от управляващите и днес. „Те също трябва да се отчитат пред народа за това къде отиват парите от данъците и абсолютно всичко, което те извършват. И като Левски да се стремят на всяка цена да постигнат това, което са обещали, а не да се отмятат от своите обещания както се случва често за жалост в нашата страна”, смята младият мъж. /БГНЕС