Акад. Христо Григоров: Силата на БЧК са доброволците

Силата на нашата организация - това са доброволците, категоричен е акад. Христо Григоров

България се нуждае от Закон за доброволчеството. Формулата на Българския червен кръст е обединяват и решавай. Обединяваме всички, които искат да помагат и всички заедно сме много ефективни, силни, бързо стигаме до хората, спасяваме човешки животи.

Готови сме в рамките на броени часове да помогнем във всяка една точка на страната. Ние сме институция, на която може да се разчита. Това заяви в интервю за БГНЕС академик Христо Григоров, председател на БЧК.

БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него:

БГНЕС: Акад. Григоров, тази година се честват 140 години от създаването на Българския червен кръст. Каква е равносметката от дейността му и какви са предизвикателствата пред вашата авторитетна организация?

Христо Григоров: Преди 190 години, на 8 май, бе роден великият хуманист, човекът, който полага основите на нашето световно движение Анри Дюнан – първият, който получава Нобелова награда. В нашето световно движение членуват 190 държави, имаме над 14 млн. доброволци, така че това е мощна структура, която е готова във всеки един момент, навсякъде по света да помага на всеки, който е в нужда. Тази година честваме 140 години, създадени сме непосредствено след войната. Най-напред се създават дружините на Българската армия, паралелно с това, по подобие на Руския червен кръст изграждаме БЧК. 140 г. това е един период, в който нашата организация с нашите предци и ние сме работили в полза на хората, в полза на обществото. Мога съвсем спокойно да споделя, че стъпихме върху едни здрави основи на нашите предци и успяхме да изградим една къща на доброто, в която всеки един може да получи помощ, протегната ръка и всеки един може да получи топлина и любов. Това е БЧК – достойно извървени 140 години - в полза на хората, в полза на държавните институции.

БГНЕС: Какво държавата може още да направи, за да подпомогне вашите благородни каузи?

Христо Григоров: През 1995 г. парламентът гласува Закон за БЧК, закон, в който много точно са разписани правата и задълженията. Държавата е поела ангажимент да помага на БЧК, това е и в контекст на подписаните Женевски споразумения, по които нашата държава е страна. Но вътре държавата е вменила на БЧК изключително отговорни ангажименти. Това е бедствената готовност, Планинската спасителна служба, Водно-спасителната служба, безвъзмездното кръводаряване, младежката ни структура. Да вземем бедствената ни готовност – успяхме да изградим в страната 5 национални склада, в които имаме всичко необходимо за 12 000 души. Радиокомуникации, транспортни средства, дежурства, колцентър и сме готови в рамките между 2 часа и половина и 3 часа във всяка една точка от страната да изнесем помощ. Това сме го доказали многократно. Така че ние това не го правим самостоятелно, това го правим заедно с държавата. Заедно с генерал Николов, заедно с него сме първите, които сме там, където трябва да подадем ръка. Това го демонстрирахме многократно в Перник, Аспарухово, Хитрино, къде ли не. Така че БЧК е една институция, на която може да се разчита.

Червен кръст ще го има и в бъдеще
Червен кръст ще го има и в бъдеще / БГНЕС

БГНЕС: Освен в България, участвали ли сте в хуманитарни мисии в чужбина?

Акад. Христо Григоров: БЧК има доста голям авторитет. Силата на нашата организация - това са доброволците. Разполагаме с около 20 000 доброволци, професионално обучени от нас. И може би ще бъде интересно да се знае, че в конкуренция със 190 държави, на два пъти имаме световни награди за доброволчество. Така че, когато говорим за доброволчество, за нашата дейност и активност тя е оценена и ние сме включвани многократно, наши представители са участвали в мисии по линия на нашата централа в Женева, така че БЧК е партньор. Имаме договор с 24 национални дружества за оказване на помощ. Заедно с Турския червен полумесец изграждаме в България склад за бедствена готовност, който ще обслужва при необходимост целите Балкани от една страна. От друга страна работим за изграждането на учебен център, в който ще идват колеги по бедствена готовност от Балканите, да обменяме информация, опит и да се обучаваме. България става един център по този въпрос. Когато говорим за международната активност, ние сме признати като едно от много силните дружества в Европа.

Имаме над 14 млн. доброволци
Имаме над 14 млн. доброволци / БГНЕС

БГНЕС: Споделете за някои от най-силните ви моменти, когато сте оказвали помощ и такъв, който ви е впечатлил?

Христо Григоров: Има нещо, което много ме развълнува. Това беше голямото наводнение в Аспарухово. Веднага цялото ръководство се вдигна, отидохме да помагаме и на втория ден при мен идва един човек и плаче, и казва – г-н Григоров, като видях тези апокалиптични кадри, взех една лопата, обух ботушите, цяла нощ съм помагал и сутринта закъснях за работа. И когато отидох, шефът на фирмата каза, че съм уволнен. Така че това ме развълнува, защото във всяка една цивилизована държава, а ние претендираме да сме такава, още повече, че сме част от едно голямо европейско семейството, е редно да има закон за доброволчеството. Просто да се легитимират правата и задълженията както на работодателите, така и на доброволците като цяло. Не може за доброволци да се смятат само тези, които са към общините, а пък други, които са не по-малко ангажирани и обучени и газят и помагат, да не са доброволци. Когато се говори за закона, този закон трябва да бъде универсален и трябва да защитава интересите на доброволците. Този закон вече се подмята 5 години като един горещ картоф от правителство на правителство, но слава Богу най-после в момента той се дискутира и аз вярвам, че с мандата на това правителство най-после ще излезе този закон. Важен и необходим е.

Имаме над 14 млн. доброволци, така че това е мощна структура, каза председателят на БЧК
Имаме над 14 млн. доброволци, така че това е мощна структура, каза председателят на БЧК / БГНЕС

БГНЕС: На 8 май отбелязахме Деня на Червения кръст и Червения полумесец, как го посрещна БЧК?

Христо Григоров: Поздравихме като национално ръководство всички наши симпатизанти, доброволци, служители, корпоративния бизнес, който в последните години изключително много помага, институциите, с които сме партньори. Силата на нашата организация не е само в непреходността на нашите идеи, а тази сила е защото въведохме една нова формула – не разделяй и владей, а обединявай и решавай. Обединяваме всички, които искат да помагат и всички заедно сме много ефективни, силни, бързо стигаме до хората, спасяваме човешки животи. Прави ни горди това, че тези 140 г. са един достоен извървян път от всички тези хора, които са се отдали на тази хуманна идея да помагат. А най-радостното е това, че нашата младежка организация, доброволците това са едни млади хора с големи сърца, в които са влезли тези добродетели, които ние сме наследили от нашите баби и дядовци – да сме добри, усърдни, да подаваме ръка. Българският Червен кръст ще го има и в бъдеще и защо да не кажем, че това е една гаранция за бъдещето на България. Защото тези млади хора ще извадят България от тази тежка ситуация, в която се намира в момента. Благодаря на всички наши симпатизанти, приятели, доброволци. Благодаря на хората, които ни подават ръка на нас, а ние заедно подаваме ръка на тези, които имат нужда. Благодаря ви, приятели. /БГНЕС