Ели Юрукова: И Сърбия каза „Данке, Бойко“

Сърбия очевидно е доволна от българското председателство. Сръбският президент Александър Вучич, а и медиите тук, оцениха като голяма привилегия, че той е говорил пръв на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Това тук се нарича голям реверанс към Сърбия и по-специално към Вучич.

Българският премиер и сръбският президент си говорят на Бойко и Саша и не крият, че имат добра комуникация и връзки. Крайно време е да разберем, че понякога добрите контакти между политиците могат да направят чудеса, да разрушат политическите и дипломатическите бариери в името на ясни и истински цели.

Очевидно стилът на българския премиер се харесва на сърбите, защото сръбският официоз „Политика“ направи психологическо-политически портрет на Бойко Борисов под заглавие „Данке, Бойко“. В Белград се обяснява, че след думите на Борисов Балканите ще станат бързо най-доброто място за живот. Той е станал техният „сръбският Бойко“, „нашият Бойко“ или „българският Батман“ поради факта, че е поставил Западните Балкани в центъра на политическия дневен ред на ЕС. С това той печели симпатиите не само на обикновените сърби, но и на сръбските политици. Благодарни са му не само регионалните, но и най-влиятелните лидери, се казва тук.

В Сърбия се коментира, че благодарение на техния, нашия или с една дума общия Бойко запознаването на Европа с проблемите на Западните Балкани се счита за успех. Тук го наричат оптимист, който на срещата в София е акцентирал върху сръбския проблем във връзка с Косово, при което е успял да свърже европейските лидери и институции и западнобалканските шефове. Най-интересното, според белградските медии, е, че Бойко, който настоява за свързване и разширяване на ЕС, е пламенен националист, но има и силната подкрепа на Европа.

Борисов никога не е бил едностранна личност, пояснява белградската „Политика“. Специалист по пожарна охрана и сигурност, бодигард, каратист, стигайки до генерал-лейтенант в МВР, кмет на София и премиер и накрая до връзка между европейските народи. За българите Бойко Борисов имал ореола на непобедимия. Атентат срещу него планирал Йоца Амстердам, пък твърдял, че бил под защитата на Бойко Борисов, заключава сръбската „Политика“.

Не можем да не признаем, че Сърбия със своите политически неизвестностти около Косово получи сериозен шанс да постави проблемите пред евролидерите, а България беше, а и сигурно ще бъде онзи стабилен мост, който ще търси заедно със съседните държави и Европа решение за тях. В този контекст официален Белград наистина не трябва да забравя българските усилия не само за траен мир на Балканите, но и за реално присъединяване към евросемейството.

Ако Сърбия в края на българското председателство повтори меркеловото „Данке, Бойко“ или „Данке, България“, това означава, че сръбският национализъм, скептицизъм, нарцисизъм, политическите нереални очаквания и нервността на политиците са към своя край и бъдещето и рамките на новите Западни Балкани, които бяха начертани в София, вече е предсказуемо. /БГНЕС

-----------

Ели Юрукова, кореспондент на БГНЕС в Белград.