.
Опонентите на Меркел надушват кръв

Почти три години, след като германският канцлер Ангела Меркел реши да даде убежище на над 1 милион мигранти, нейното дръзко решение се завръща като бумеранг, а опонентите й в страната, и в чужбина надушват кръв.

Американският президент Доналд Тръмп, който е един труден партньор, открито атакува Меркел по въпросите свързани с миграцията и написа в Туитър, че „германският народ се обръща против лидерите си”.

На срещата на държавните и правителствените глави на държавите от ЕС на 28 и 29 май в Брюксел на Меркел ще й се наложи да се бори за разрешаването на този ключов проблем, ако иска да остане на власт.

Крайнодясната партия “Алтернатива за Германия“ (АГ) дълго време скандира „Меркел трябва да си ходи” без особен резултат, но сега именно съюзниците на канцлерката от Християнсоциалния съюз (ХСС) се заиграват с тази идея.

Лидерът на ХСС и министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, отправи открито предизвикателство към Меркел, като установи връзка с твърдите противници на имиграцията от Австрия, Унгария и Италия.

Зеехофер заплаши да се противопостави на Меркел и да нареди на полицията от следващата седмица да връща търсещите закрила мигранти, които са се регистрирали в друга страна от ЕС, освен ако канцлерката не постигне съгласие с останалите лидери на страните в ЕС как да се справят с проблема.

Такова ясно пренебрежение не й дава голям избор, тя трябва да отстрани Зеехофер от властта, което вероятно ще доведе до разцепление на коалицията между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и ХСС. Това ще коства на канцлера и без това нестабилното и крехко мнозинство, което тя успя да създаде след неочаквано слабото представяне на партията й на изборите през септември.

Меркел преди доста време измести своята ХДС в политическия център, но сега изпитва „удари от дясно”, заяви лидерът на Лявата партия Бернд Риксингер, който наблюдава зрелището отстрани.

Другият зрител е лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер, който посочва, че Меркел „драматично е загубила на авторитета си”, а ХСС заплашва да „държи като заложник целия континент”.

В светлината на нарастващия страх от срив в правителството ХСС и ХДС започнаха да говорят за „общото бъдеще”, но основният проблем между двете партии остава неразрешен.

На фона на хаоса в политиката, германският влиятелен ежедневник „Билд” се обърна към Меркел с думите, че нейната политическа смърт е близко особено предвид всекидневните разкази за криминалните деяния на мигранти в страната или за бюрократични измами свързани с убежищата.

Меркел отвори нов фронт за борба със социалдемократите, които са другите и съюзници в коалицията заради подкрепата си към френския президент и неговите реформи за ЕС.

Седмичната анкета на “Шпигел” обаче отбеляза един парадокс – повечето германски гласоподаватели искат „Mutti” (мама) да ги управлява, въпреки че не са съгласни с политиката й спрямо миграцията.

Меркел сега се опитва да постигне „двустранни, тристранни и многостранни” сделки с другите страни-членки на ЕС, включително и с италианското дясно популистко правителство, но тя трябва да работи бързо, за да постигне за дни това, което би й отнело години при други обстоятелства.

.
. / БГНЕС

В последните седмици Италия нажежи обстановката, като отпрати два кораба със спасени мигранти на борда си.

В този разделен Евросъюз изглежда, че най-близкият съюзник на Меркел сега е страстният защитник на европейските ценности Еманюел Макрон, който краде мястото под прожекторите на някогашната „Кралица на Европа” и така се налага като новия глас на ЕС.

Изглежда най-лошата криза, пред която Меркел ще се изправи е продиктувана от нейното решение в средата на 2015 г. да отвори германските граници за предимно мюсюлманките бежанци, които бягаха от войната и мизерията в страни като Сирия, Ирак и Афганистан.

Пристигналите повече от един милион мигранти запалиха искрата, която издигна антимюсюлманската партия “Алтернатива за Германия”, за сметка на всички установени партии като ХДС.

Кризата или ще бъде преодоляна или ще стигне до своят грозен финал през следващите дни, които германската преса нарича „край на играта”.

Не се знае дали Зеехофер ще се отдръпне от пропастта, но на този етап всички сценарии за развитие изглеждат възможни. /АФП