Станимир Иванов: Крахът на Германия и парадът на дузпите

След изиграването на всичките 48 мача от груповата фаза на Мондиала станаха ясни и 16-те отбора, които продължават към осминафиналите. След видяното можем спокойно да заключим, че битката за титлата остава напълно непредсказуема, като до момента станахме свидели на много драматични моменти и интрига до самия край.

Безспорно голямата новина, която беляза първата фаза на Мондиала е отпадането на световните шампиони от Германия, които рано-рано поеха към вкъщи и ще догледат първенството по телевизията.

В Русия Бундестима демонстрира слаба игра, апатия към случващото се на терена, но най-вече надменност, която в крайна сметка се оказа пагубна за тях. Ако загубата от Мексико донякъде може да бъде обяснена, то драматичната победа над Швеция показа, че играчите на Йоахим Льов са изхабени откъм идеи и желание да се борят. Да, Тони Кроос наказа шведите в последните секунди и даде надежда на немските фенове, че тимът им може да се измъкне от тежката ситуация. Но това бе просто отлагане на неизбежното. Срещу отбора на Корея, вече загубил шансове да продължи напред, Германия отново показа неумение пред гола, но най-вече безпомощност да се бори и логично загуби! Провалът бе толкова голям, че най-тиражираният ежедневник в страната „Билд“ го определи като „Най-големият позор в историята на Германия на Световни първенства“.

Остава въпросът какви промени ще вземат от местната федерация, дали Льов ще остане начело и кои от футболистите, които се провалиха в Русия, ще се откажат завинаги от националния отбор. Каквото и да се случи, обаче, фактите са показателни – за първи път от 1938 година Бундестима не успява да прескочи груповата фаза на Мондиала. Сега го направи отново – но в позицията си на световен шампион.

Но нека обърнем внимание и на останалите фаворити, които за сметка на Германия продължават напред в турнира. Може би основният претендент за титлата Бразилия също не впечатлява до момента, но все пак Селесао започва лека-полека да намира своята игра – нещо, което се видя добре в мача срещу Сърбия (2:0). Видно е, че звездата на тима Неймар все още не е в оптимална форма, но за радост на селекционера Тите на сцената се появи Филипе Коутиньо, който за момента се явява ключовата фигура за отбора. Освен с двата си гола до момента, халфът на Барселона носи вдъхновението в състава на петкратните световни шампиони, отчетено и от легенди на Селесао като Кака и Роберто Карлос.

Видно е, че звездата на Селесао Неймар все още не се намира в оптимална форма.
Видно е, че звездата на Селесао Неймар все още не се намира в оптимална форма. / БГНЕС

Другият голям фаворит за титлата Франция премина някак леко през своята група, като също не блестеше особено с изявите си на терена. Това обаче не би трябвало да е изненада за никого, предвид прагматичния стил на Дидие Дешан. Трудната победа с 2:1 над Австралия бе последвана от минимален успех с 1:0 над Перу. Именно обаче в мача с южноамериканците, и по-конкретно през първото полувреме, се видя огромната класа и потенциал, с който разполагат „петлите“. Погба, Гризман, Жиру и Мбапе бяха просто неудържими в атака и единствено късметът покри перуанците да се оттеглят на почивка със само гол пасив.

Франция не блестеше, но завърши на първо място в своята група.
Франция не блестеше, но завърши на първо място в своята група. / БГНЕС

През второто полувреме обаче Дешан върна своя отбор в задни позиции и това можеше да му коства победата. Освен това с дефанзивната си тактика, селекционерът си навлече и гнева на френските медии, което обаче очевидно не го притесни особено – „Ако очаквате резултати от сорта на 5:0, по-добре не гледайте мачовете от Световното, заяви Дешан след двубоя. Неговият прагматизъм се доказа в пълна степен при нулевото равенство с Дания в последния кръг, което узакони първото място на „петлите“ в групата.

С изявите си не впечатли и Испания, която в навечерието на Мондиала преживя шокираща треньорска рокада. Хулен Лопетеги бе уволнен часове преди старта, а на негово място застана легендата на Реал Мадрид Фернандо Йеро. След зрелищния сблъсък с Португалия (3:3) в първия мач, представянето на Ла Фурия вървеше надолу и изненадващо или не иберийците имаха доста трудности до края на груповата фаза. Измъчената победа над Иран (1:0), последвана от равенството 2:2 с Мароко, оставиха много въпросителни пред шампионите от 2010 година относно шансовете им да се преборят за нещо голямо в Русия. Другият отбор в тази група – Португалия, също не убеди, като ясно се видя огромната зависимост на тима от суперзвездата Кристиано Роналдо. Петкратният носител на Златната топка изигра изключителен мач срещу Испания, реализирайки хеттрик, а малко след това донесе и победата над Мароко. Когато обаче играта на „седмицата“ не върви, както в мача с Иран, то и играта на европейските шампиони страда.

Последният отбор, на който ще обърнем специално внимание разбира се е този на Аржентина. Традиционно разполагащ със състав, пълен със звезди, „гаучосите“ определено бяха отборът енигма на това Световно първенство. Разочароващо равенство с Исландия (1:1) на старта, след което дойде и тежката загуба с 0:3 от Хърватия постави под сериозна въпросителна класирането на южноамериканците за следващата фаза. В последния кръг обаче Лионел Меси и компания показаха далеч по-добро лице и успяха да се преборят с Нигерия (2:1) за място на осминафиналите. Там обаче ги чака Франция и ако тимът на Хорхе Сампаоли иска да се надява на нещо повече, то селекционерът определено трябва да спре с експериментите и да заложи на най-доброто, с което разполага.

Хорхе Сампаоли и Лионел Меси ще имат тежката задача да преодолеят Франция на осминафиналите.
Хорхе Сампаоли и Лионел Меси ще имат тежката задача да преодолеят Франция на осминафиналите. / БГНЕС

Не бива обаче да забравяме и за Хърватия и Белгия, които спечелиха убедително своите групи с пълен актив от 9 точки и ще са нежелан съперник за всеки отбор. Останалите отбори, класирали се за топ 16 – Уругвай, Русия, Англия, Дания, Колумбия, Япония, Швейцария, Швеция и Мексико не са сред фаворитите, но въпреки това показаха, че могат да объркат сметките.

Няма как да подминем и най-отличителната черта на това Световно първенство до момента. Естествено това е използването на системата ВАР, която очаквано породи много полемики. Най-вероятно след Мондиала от ФИФА ще направят анализ за това полезно ли бе видеоповторението и ще бъде ли използвано занапред, но едно е сигурно – системата все още не е достигнала оптималния си вариант.

Очаквано системата ВАР породи много полемики по време на Мондиала.
Очаквано системата ВАР породи много полемики по време на Мондиала. / БГНЕС

Вероятно благодарение на нея обаче това Световно първенство разби всички рекорди за отсъдени дузпи и то още в груповата фаза. Със свирените 26 наказателни удара бе задминат досегашния рекорд от 18, а тепърва предстоят завързаните двубои от елиминационната фаза. /БГНЕС

Станимир Иванов, спортен репортер в Информационна агенция БГНЕС.