RUSSIA DEFENSE MANEUVERS VOSTOK 2018
Маневрите „Изток-2018“ са сигнал за Запада

„Изток-2018“ са най-големите военни учения, които Русия е провеждала от съветската епоха. Те ще продължат почти седмица до 17 септември в Централния и Източния военен окръг, в Японско, Берингово и Охотско море. В тях ще вземат участие Тихоокеанският и Северният флот, Въздушнодесантните сили, а също така части на централно подчинение – общо около 300 хиляди военнослужещи и около 36 хиляди единици бойна техника.

Западът гледа със спокойствие тези военни маневри. Отчасти това се обяснява с тяхната отдалеченост от европейските граници, отчасти заради свикването. За НАТО и ЕС военните маневри „Изток-2018“ само подкрепят създалия се образ на Русия като страна, усилваща своята военна мощ и готова да я използва.

[b]Игрите с цифрите на „Запад-2017“ и „Изток-2018“[/b]

През есента на миналата година руско-беларуските учения „Запад-2017“ предизвикаха много остра реакция в НАТО. Тогава Москва заяви, че в тях участват най-малко 13 000 военни и според Виенския документ на ОССЕ това й дава правото да не кани международни наблюдатели. В НАТО твърдяха, че ученията са били по-мащабни. Наблюдателите посочваха цифрата до 100 хиляди войници. Въпреки това, след края на „Запад-2017“ алиансът така и не обяви своята окончателна оценка за броя на участниците.

Сега Русия твърди, че в „Изток-2018“ ще участват 300 хиляди военнослужещи. Но както заявиха от НАТО, тъй като маневрите се провеждат извън пределите на територията, върху която действат правилата на ОССЕ, Русия не е задължена да приема наблюдатели. И все пак на заседанието на Съвета НАТО-Русия през май 2018 г. представителите на двете страни се информираха една друга за предстоящите учения, включително и за „Изток-2018“. „Военните аташета на страните от НАТО бяха поканени като доброволни наблюдатели на ученията. Представител на НАТО планира да вземе участие“, заяви заместник-ръководителят на пресслужбата на алианса Пиер Казале.

Както и през миналата година, експертите и този път се съмняват в достоверността на данните, представени от руското министерство на отбраната за броя на задействаните в маневрите военни. Но този път в другата посока. Това написа в коментар за Кралския обединен институт за отбранителни изследвания Джек Уотлинг, който е специалист по въпросите на сухопътните войски.

Аналогична гледна точка споделя и експертът по Източна Европа от Центъра за европейска политика в Брюксел Паул Иван. „Очакваме да видим много сериозни военни учения. Но те могат да не бъдат от тези мащаби, за които обяви руската страна. Там може би има малко по-различен начин на преброяване на задействаните войски“, отбеляза експертът в интервю за ДВ.

[b]Защо в НАТО са спокойни?[/b]

В НАТО признават, че всяка държава има правото да се занимава с бойна подготовка на своите въоръжени сили. „Но е много важно това да бъде открито и предсказуемо“, подчерта Пиер Казале. Вероятно, ако Русия предварително беше провела брифинг и беше поканила международни наблюдатели, това щеше да съдейства за това този път ученията на руските военни да не предизвикват тревога в НАТО.

Паул Иван от брюкселския Център за европейска политика посочва и друга възможна причина – географията: „Изток-2018“ се провежда далеч от европейските граници. Както уточнява експертът, през миналата година алиансът остро реагира на маневрите „Запад-2017“ не защото са се страхували от нападение от Русия. „Важно е да не се усилва напрежението между страните чрез маневри, имитиращи нападение една на друга“, добави той.

Роланд Фройденщайн, директор по политическите въпроси в брюкселския аналитичен Център Мартенс, смята, че основната причина за спокойствието на НАТО е фактът, че алиансът е привикнал вече с подобни действия на Русия. Освен това, с маневрите „Запад-2017“ бяха свързани страховете, че след това руските войски ще останат в Беларус. „Тези страхове не се оправдаха. Сега по отношение на „Изток“ такива поводи за тревога няма“, отбеляза той.

[b]Каква е целта на ученията „Изток-2018“?[/b]

Ако говорим за военния аспект, то, според Паул Иван, целта на маневрите е да се усили взаимодействието между различните подразделения на войските на Русия, а също така да се предаде опит, придобит в хода на военните операции в Сирия и Украйна. В същото време той подчерта и политическата цел - „да се покаже могъществото на руската армия, нейната способност да използва големи сили, прехвърлянето им на големи разстояния“.

В ученията ще вземат участие и над 3000 китайски военни. Експертът от белгийския Кралския институт за международни отношения „Егмонт“ Марк Франко отбеляза, че ако предишните учения „Изток“ през 2014 г. са били „игра на мускули“, включително и пред Китай, то днешните маневри трябва да покажат растящата политическа и икономическа съгласуваност между двете страни.

В НАТО възприемат „Изток-2018“ като поредната демонстрация, че Русия е концентрирана върху „тренирането на конфликт от голям мащаб“. По думите на заместник-ръководителят на пресслужбата на алианса Пиер Казале, тези учения се вписват в шаблона, който НАТО наблюдава вече няколко години. А именно: Русия „значително увеличава отбранителния си бюджет и военно присъствие“ както в Балтийско, така и в Черно и Средиземно море. „Нещо повече, Русия показа готовност да използва военна сила против своите съседи, например Украйна и Грузия“, добави представителят на алианса.

[b]„Изток-2018“ - заплаха или не?[/b]

Експертът по Източна Европа в брюкселския Център за европейска политика Паул Иван напомни, че Русия вече е използвала учения като прикритие за прехвърлянето на войски за последващо използване във военен конфликт. Но той не очаква да види нещо подобно този път. Въпреки това, „Изток-2018“ е поредното напомняне на Украйна, че Москва усилва своите войски.

Членът на подкомитета на Европарламента за сигурност и отбрана Туне Келам подчерта, че Русия е свободна да провежда тези учения. За страните от ЕС те не са толкова заплаха, колкото сигнал. “Това е сигнал, който ние трябва да възприемем сериозно – и в политическо, и във военно отношение“, каза той пред ДВ.

Експертът от белгийския Кралски институт за международни отношения „Егмонт“ Марк Франко не смята ученията като такива за заплаха за Запада. По-важното е, че „Изток-2018“ отразява новата тенденция на геополитически промени, която отразява „размиването на западната международна общност под водачеството на САЩ“.

Паул Иван е уверен, че НАТО следва да продължи мероприятията по укрепването на своя източен фланг. „Не си струва да се преувеличава значението на тези маневри, Русия е организирано мащабни учения и в миналото. Важното е да се спазва бдителността, но тя не трябва да прераства в параноя“, резюмира експертът. /БГНЕС

----------

Анализът е на „Дойче Веле“.