Ели Юрукова: Шегувате ли се с България, г-н Вучич!

Чувството за хумор на сръбския президент Александър Вучич преминава границите на добрия политически вкус.

Вучич, вероятно, мисли, че е остроумен. Това, че не слиза от телевизионните екрани и всички новини започват и завършват с него, е сръбската политическа реалност. Разширените до безкрайност президентски функции са го превърнали в човека–оркестър. И ако Сърбия приема това за нормално политическо всекидневие, това сигурно е неин проблем.

Но когато Александър Вучич започне да се шегува неуместно с България, това се превръща в пренебрежително и скандално поведение на един държавен глава към съседна държава, който мисли, че може да си позволи всичко.

На откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич препоръча уж на шега на закъснелия за церемонията неин генерален директор Артур Тан следващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. Тогава няма да има закъснения. „Закъсняхте, защото кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващия път сигурно ще направите по-добър избор“, каза Вучич.

Ако това е чувство за хумор, позволете ми да не ми е ясно. Не искам да се задълбочавам в сръбския президентски скептицизъм и в това, какво е искал да каже „поетът“. На шега или наистина Вучич демонстрира пренебрежително отношение към България. Той е абсолютно сигурен, че шегичките му са супер остроумни.

Защо препоръчахте в бъдеще да се заобикаля в широка дъга София и да се лети до Ниш или Белград, г-н президент? Дълбокомисленият отговор, вероятно, знаете само вие, защото ние няма да се занимаваме с вашите дипломатически и политически гафове и ниско ниво на комуникация. Единственият въпрос е: шегувате ли се с България, г-н президент и кой ви дава право на това?

На българските политици не им е минавало през ум да се шегуват със Сърбия и ако не сте забравили винаги са искали да й помогнат да се присъедини към европейското семейство. А там няма място за вашите шегички, а за сериозна и задълбочена икономика, политика и дипломация. /БГНЕС

----------

Ели Юрукова, кореспондент на Агенция БГНЕС в Белград.