Лорд Джордж Робъртсън
Джордж Робъртсън: Звездите се подредиха за Македония

Дойде моментът всички в Македония да гледат към бъдещето и да защитават националния интерес на страната.

Спомнете си (към македонците – бел. ред.) смелостта и силата на вашите политици по време на кризата през 2001 г. Те спасиха своята земя от сигурно кръвопролитие. Такава храброст и отговорност имат някои политици днес в Македония.

Среща Робъртсън-Заев през април
Среща Робъртсън-Заев през април / БГНЕС

Посетих Македония малко преди референдума и на срещата с опозиционния лидер Християн Мицкоски му припомних историческото значение на момента, в който се намира Македония. Посъветвах го да обърне внимание на бъдещето на страната. Дали иска тя да бъде наричана "БЮРМ" завинаги? - му зададох въпроса.

Референдумът беше организиран, за да изтрие терминът "БЮРМ" от картата на света. Ако говорим за национална идентичност и национален суверенитет, тогава терминът "БЮРМ" означава свеждане до минимум на идентичността на Македония.

Тази страна избира да бъде част от НАТО и ЕС, част от главната европейска тенденция на съвременни нации.

Опозиционните партии на двете държави Гърция и Македония трябва да бъдат попитани коя е алтернативата.

Не виждам гърците също да имат алтернатива. Не виждам ранни признаци, че ще има друго гръцко правителство или лидерство, което да има някаква нова гениална идея за решение на проблема.

Политиката на НАТО за единодушие означава, че Македония не може да има членство в алианса ако Гърция не е съгласна. Това няма да се промени.

Значителна подкрепа от страна на Съединените щати и съюзниците от НАТО за Договора за името може да окаже натиск върху Атина, ако започне да се отказва от ратификацията.

Гласуването в парламента на Македония наподобява гласуването в Британския парламент през 1972 г., когато 30 лейбъристи се отделиха от основната опозиция и гласуваха за влизането на Великобритания в тогавашната Европейска икономическа общност. Те го направиха, защото поставиха националните интереси пред партийните интереси. По-късно един от тези лейбъристи, Джон Смит, стана министър-председател и никога не съжалихме, че постъпиха така, но съжаляваме за ситуацията, в която сега се намира страната. Македония чака да стане член на ЕС, така като Великобритания се опитва да надмине ЕС, но й е трудно.

Да обърнем внимание и на влиянието на Русия по време на кампанията за референдума, което се изрази предимно чрез шпионски структури под контрола на гръко-руския олигарх Иван Савидис, бивш депутат в руската Дума. Те подкупиха църковни висшестоящи, военни официални лица и националистически екстремисти за организиране на масови протести с цел предотвратяване влизането на Македония в НАТО. Гърция реагира остро на това с експулсирането на двама руски дипломати и със забрана за влизане в страната на още двама.

Савидис е подклаждал националистите да организират подобни протести срещу Договора и в Македония, бе съобщено от Майкъл Карпентър, бивш заместник-секретар на отбраната за Русия, Украйна, Евразия и Балканите и бивш директор за Русия на Съвета по национална сигурност на САЩ.

Ако сега не сграбчи шанса, Македония няма да има подобен в следващите години.

Съвпадението на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, двамата да намерят общ език, е рядко случващо се подреждане на звездите. Такова нещо няма да се повтори през следващите 30 или 40 години. /БГНЕС

----------------------------------------------------------------------------------

Откъс от доклада на Джордж Робъртсън "Разширяване на Европа: Ще сграбчи ли Македония момента?“

Джордж Робъртсън е член на Лейбъристката партия и генерален секретар на НАТО от 1999 до 2004 г. От 1997 до 1999 г. е министър на отбраната в кабинета на бившия британски премиер Тони Блеър.