Избирателите в Хесен могат да нокаутират Меркел

След изборите в Бавария управляващите в Германия консерватори и социалдемократи са заплашени от загуба и в Хесен. Какви ще са последиците за канцлера Ангела Меркел и нейното правителство?

Изборите в Бавария, които се проведоха на 14 октомври, разклатиха позициите на федералния канцлер Ангела Меркел. Големи загуби понесоха две от трите партии в нейната управляваща коалиция: Християнсоциалният съюз /ХСС/, който заедно с християндемократите формира обща коалиция, и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/

Днес ще се проведат избори в още една федерална провинция – Хесен. След баварския нокдаун резултатът от това гласуване може да се превърне в нокаут за канцлерката.

[b]Възможен ли е в Хесен аналог на берлинската коалиция?[/b]

Хесен се управлява от коалиция, включваща консерваторите и партията „Съюз 90/зелени“. Министър-председател е верният и абсолютно предан на канцлерката Фолкер Буфие. Социологическите проучвания не предвещават нищо добро за неговото правителство.

От над 38% на изборите през 2013 г. ХДС в Хесен рискува да се срине до 26%. Партньорът на консерваторите е в подем. Рейтингът на „зелените“ в сравнение с резултатите от изборите преди 5 години почти се е удвоил. Социолозите прогнозират, че дори заедно двете партии няма да имат мнозинство в местния Ландтаг, а следователно Хесен занапред няма да може да бъде управляван в този формат.

При това положение за канцлера и нейното правителство най-добър би бил такъв резултат от днешните избори, който би позволил в Хесен да се състави аналог на берлинската коалиция – консерватори и социалдемократи. В такъв случай и Меркел, и ГСДП биха могли да обявят, че резултатите от гласуването са в тяхна полза. Първата, защото нейните съпартийци са останали на власт, а социалдемократите, защото са успели да излязат от опозиция и да влязат във властта.

Но предизборните допитвания в Хесен фиксират намаляване на рейтинга и на социалдемократите. В Бавария те въобще се класираха на пето място, като не успяха да спечелят и 10%. В Хесен след почти 31% през 2013 г. сега те са подкрепяни от едва една пета част от избирателите. Не е изключено да отстъпят второто място на „зелените“.

Това означава, че консервативният премиер няма да има възможността да състави в Хесен аналог на берлинската коалиция, заменяйки „зелените“ със социалдемократите. Най-вероятният резултат от изборите ще бъде край на двупартийното правителство. За да има мнозинство в Ландтага, управляващата коалиция трябва да се състои най-малко от три партии. И тук са възможни различни варианти.

[b]Недостатъците на варианта регионална „Ямайка“[/b]

Фолкер Буфие е човек, безпрекословно верен на линията на канцлерката. Той има шанс да остане на власт, ако освен „зелените“ в неговата коалиция влязат и либералите. Такъв троен съюз, получил името „Ямайка“ заради партийните цветове, Ангела Меркел се опитваше да сформира на федерално равнище след изборите през септември 2017 г., но претърпя провал. Ако се получи в Хесен, това ще укрепи и нейните позиции. Но, най-вероятно, за кратко.

При този вариант в Хесен в опозиция остават социалдемократите. А на фона на катастрофалния спад на рейтинга им в цяла Германия, който заплашва с пълна маргинализация най-старата германска партия, ГСДП непременно ще се нуждае от поне някакъв успех.

Фолкер Буфие е предан на Меркел.
Фолкер Буфие е предан на Меркел. / БГНЕС

Ако го няма, редовите партийци, най-вероятно, ще вдигнат бунт и ще поискат от своите лидери да скъсат правителствения съюз с Меркел, която ги „задушава“ в своите прегръдки. Резултатът ще бъде разпадане на правителството.

[b]Решаващата роля на хесенските „зелени“[/b]

Все пак социалдемократите имат някакъв шанс да представят дори скромните 20% на изборите в Хесен като свой успех. Това ще се случи, ако успеят да съставят в Хесен тройна коалиция със „зелените“, които по-рано бяха смятани за естествен съюзник на ГСДП и прокомунистическата Лява партия.

Според допитванията тази коалиция ще има почти толкова депутати в Ландтага, колкото и „Ямайка“: макар минимално, но мнозинство. В тази ситуация решаваща ще е ролята на „зелените“. С кого ще поискат да управляват занапред – с консерваторите и либералите или със социалдемократите и посткомунистите?

Трябва да се напомни, че Хесен е първата федерална провинция, където още от 1985 г. беше съставена първата коалиция на социалдемократи със „зелените“. Тогава в Ландтага те бяха представени от Йошка Фишер, който като „бунтар“ се закле без вратовръзка и с маратонки.

[b]Син на йеменец е най-популярният политик в Хесен[/b]

Решението, което предстои да вземат „зелените“, до голяма степен ще зависи от това, коя от двете партии – те или социалдемократите – ще спечели повече гласове на изборите. Ако „зелените“ изпреварят ГСДП, то получават правото да оглавят правителството. В Германия ще се появи втори премиер на провинция /след Баден-Вюртемберг/, представляващ партия, която е направила борбата за защита на околната среда своя основна идеология.

Премиер ще бъде Тарек Ал-Вазир, който в момента е министър на икономиката, енергетиката и транспорта в правителството на Буфие. Той е син на германка и йеменски гражданин, поданик е и на двете държави. Роден е в Германия, но няколко години е живял при баща си в Сана.

Местните избиратели искат  Тарек Ал-Вазир за премиер.
Местните избиратели искат Тарек Ал-Вазир за премиер. / БГНЕС

В Хесен Тарек Ал-Вазир /женен с две деца/ има най-високият рейтинг. През 2014 г. той беше избран за политик на годината в Германия. 40% от местните избиратели биха желали да видят Ал-Вазир като премиер на Хесен.

[b]Оставка на Меркел не е равносилна на преизбиране[/b]

Отстраняването от власт на консервативния премиер и съставянето на ново трипартийно правителство на Хесен с участието на „зелените“, социалдемократите и посткомунистите ще бъде тежък, възможно, съдбоносен удар за канцлера Ангела Меркел.

Нейната правителствена коалиция дори в момента доста трудно може да бъде наречена „голяма“, както е прието в Германия. Ако на изборите през 2017 г. влизащите в нея две консервативни партии и една социалдемократическа имаха общо 53,5%, то сега – нямат и 40%, сочат проучванията.

Отговорността за тази загуба на доверие в избирателите се възлага на Меркел. Включително и от консерваторите. В тази ситуация на нея ще й бъде трудно да бъде преизбрана за председател на ХДС на партийния конгрес в Хамбург, който ще се проведе в началото на декември. За нея постовете председател на ХДС и канцлер са неразделни.

Следователно, оставка, а след това предсрочни избори? Не е задължително. Германските либерали, които през есента на миналата година отказаха да продължат преговорите за „Ямайка“, дават да се разбере, че са готови да се върнат към този проект, ако в него не участва Ангела Меркел.

А за това въобще не е нужно преизбиране. Достатъчно е да се намери канцлер, който ще бъде подкрепен от консерваторите, „зелените“ и либералите сред депутатите от настоящия Бундестаг. /БГНЕС

------

Никита Жолквер, „Дойче Веле“.