Имаме конфликт, който продължава от много дълго време, каза Ирит Лилиан
Посланик Ирит Лилиан: Свидетели сме на дъжд от ракети, който продължава вече много време

Радикалите от Газа обстреляха Израел в понеделник следобед с над 500 ракети и снаряди в отговор на операция в южната част на ивицата, която се проведе в неделя вечер от израелските специални сили.

В резултат на това нападение бяха убити 7 радикали от военното крило на ХАМАС "Бригадите Изедин ал Касам", контролиращо Газа, включително един от командирите му. ХАМАС, които контролират територията, обявиха пълна бойна готовност, а премиерът на Израел Бенямин Нетаняху прекъсна визитата си във Франция. С посредничеството на Египет беше постигнато примирие между Израел и ХАМАС.

Във връзка с тази криза, в която някои наблюдатели видяха преддверие към война, подобна на тази от 2014 г., репортер на БГНЕС разговаря с посланика на Израел у нас Ирит Лилиан.

БГНЕС: Госпожо посланик, за ден-два срещу Израел бяха изстреляни 400-500 ракети и снаряди от Ивицата Газа. Какво трябва да говори това на света – край на поредното примирие или нов конфликт и начало на нова война като тази от 2014 г.?

Ирит Лилиан: Имаме конфликт, който продължава от много дълго време. Той има своите пикове на увеличаване на напрежението, за съжаление през последните няколко години видяхме много от тях. Но не е въпросът само какво би трябвало да каже светът за случващото се. Светът трябва да осъди насилието от този род много ясно. За съжаление ние не виждаме това. Това е ситуация, с която никоя суверенна страна не би могла да живее. Налице са не само 500 ракети, изстреляни срещу твоето цивилно население за 24 ч., а имаме продължаващ от много време процес, в който твоите полета горят, твоята реколта е подпалвана, гражданите живеят под заплаха и под постоянен стрес, че ще бъдат отвличани или ранявани, или поразявани от ракети... Защото ние сме свидетели на, бих го нарекла, малък дъжд от ракети, който продължава от много, много време.

Сега виждаме пик в ескалацията на напрежението. Е, надявам се, че тази вълна на пикове и спадове в ескалация сега ще прекъсне за по-дълъг период. И че ще видим няколкото години, които предстоят, да бъдат мирни и тогава ще се отвори врата за преговори, ако, разбира се, другата страна би била готова да се върне на масата за преговори.

БГНЕС: ХАМАС обясни, че техните действия са предизвикани от израелската блокада на Газа. Но не мислите ли, че икономическите проблеми, които те имат, не са предизвикани от действията на Израел. Защото, доколкото е известно, те имат икономически проблеми и поради действията на Палестинската автономия. Светът винаги обвинява Израел за насилието. Но насилието идва от Газа по посока на Израел.

Ирит Лилиан: Бих задала един много прост въпрос: ако една общност може да си позволи 500 ракети и снаряди за по-малко от 24 часа, как тогава тя не може да се снабди с електроенергия, храна, образование, здравеопазване на своите граждани? Това показва, че те харчат парите си за тероризъм, вместо за собствения си народ и граждани. Те не са особено загрижени за гражданите си. Защото ако го правеха, те нямаше да изразходват пари за тунели за терористи, служещи за отвличане на израелци, или за оръжия. Те щяха да харчат парите за човешките същества. Това е очевидно. Парите трябва да бъдат инвестирани в хората, а не в терора.

БГНЕС: Не мислите ли, че за излизане от тази криза Палестинската автономна власт (ПАВ) и ХАМАС трябва да намерят някаква обща основа и след това да преговорят с Израел за решаване на проблема?

Ирит Лилиан: Не смятам, че има място за три различни политически общности в нашия регион, имам предвид нашето малко пространство на Израел-Палестинската власт-Газа. Няма причина ХАМАС да управлява в Газа, Палестинската власт – в Западния бряг, и да няма възможност да бъде постигнато помирение с Израел, разбира се. Смятам, че Израел е първата страна, която е на 100 процента за някакъв вид помирение в палестинската общност. Но, от друга страна, не мисля, че имаме много време за губене. Ако имаме партньор, който би желал да седне с нас на масата за преговори, ние ще бъдем за. Израел се опитва да даде колкото е възможно повече мир и стабилност на региона. Най-малкото от много време стоки минават в Газа, хора от Западния бряг да работят в Израел. Ние се грижим за икономическото положение на Палестинската автономна власт. И да бъде обвиняван Израел, че не е в състояние да се върне на масата за преговори, е погрешно. Защото от наша гледна точка палестинците от своя страна трябва да постигнат някаква степен на обединение и да седнат на масата, за да преговарят за своето бъдеще.

БГНЕС: Смятате ли, че докато Махмуд Абас е начело на Палестинската автономна власт би могло да се постигне обединение между Газа и Западния бряг?

Ирит Лилиан: От тях зависи дали ще могат да намерят общи цели или не. За нас е очевидно, че ние не се готвим да обсъждаме бъдещето на нашите деца, на нашия регион с общности, които не могат да донесат нищо добро. За нас фактът, че има спор между ПАВ и ХАМАС не е начало. Въпреки това сме готови, ако има партньор от другата страна.

БГНЕС: Смятате ли, че ПАВ може би се безпокои, че ако Израел отиде на директни преговори с ХАМАС, това ще застраши нейните позиции?

Ирит Лилиан: Израел не преговаря с ХАМАС. Нямаме никакви директни контакти с ХАМАС. Преди имахме представител в преговорите за мир с Палестинската управа, на която гледаме като на отговорна за палестинския народ. Но те си имат техните собствени проблеми и усложнения, и резултатът е, че след толкова много години виждаме такова сериозно влошаване. И най-лесното е вината да се хвърля върху Израел. Но Израел започна преговорите с палестинците. Те са тези, които се оттеглиха.

БГНЕС: Питам ви за позицията на Палестинската власт, понеже номинално Ивицата Газа е под нейното управление.

Ирит Лилиан:... по принцип е така, да...

БГНЕС:... а оттам се стреля по Израел. Те трябва да си вършат работата и да намерят възможност за диалог с ХАМАС за намиране на решение, нали?

Ирит Лилиан: Съгласна съм с вас, че те трябва да намерят пътя и да материализират суверенитета си.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху / БГНЕС

БГНЕС: Как стана така, че „Ислямска държава“ превзе и опустоши Сирия и Ирак, а не посегна на „вечния враг на исляма“ Израел?

Ирит Лилиан: Това е една доста различна групировка. Израел не меше тяхната крайна цел. Целта им беше човешката цивилизация. За тях, който беше неверник, т.е. не беше мюсюлманин, би трябвало да е управляван от режима на исляма. А Израел е само една малка част от много по-голяма мозайка. За жалост говорим за ИД като за общност, която е изчезнала напълно. Само че това не е вярно. Те не са вече на терен, организирани, като армия. Но все още имат своите клетки – и в Близкия изток, и в Африка, и другаде. Някои от чуждестранните терористични бойци се завърнаха в Европа. Те се завърнаха с определена идеология, може би не с капацитет, но с идеология. А това е много опасно. Поради което си мисля, че международните усилия за обуздаване на „Ислямска държава“, на радикализма, да дерадикализира тези, които вече са били в ИД, е от ключова важност. Съвместни, глобални, международни усилия за борба с тероризма е от съществено значение днес, както беше и преди няколко години, когато ИД все още имаше власт.

БГНЕС: И един последен въпрос извън политиката и кризите в Близкия изток. Кажете какви инициативи представя израелското посолство на българската общественост в областта на културата, образованието, науката, технологиите?

Ирит Лилиан: Докато се занимаваме с политическата ситуация в Близкия изток, в същото време сме горди, че отразяваме прекрасните неща, които се случват в Израел. Само преди седмица в София се състоя фестивал по киберсигурност, на който 200 официални представители на организации и структури, взимащи решения по въпросите на сигурността от българска страна, присъстваха на събитието, където наши специалисти споделиха израелския опит и иновации в тази сфера.

Съвсем наскоро предстои излизането на книгата на нашия покоен президент Шимон Перес „Няма място за малки мечти“. Издадени са вече книгите на Ювал Ноах Харари, които са бестселър в България. Предстоят събития на танцовото и театралното изкуство. През декември ще имаме нещо наистина изключително – става дума за менталиста Лиор Сушар, който ще дойде от Израел. Той е способен да чете мисли по начин, по който не сте виждали досега. Лиор е огромна звезда от световна величина, израелец с невероятна слава в Холивуд и къде ли не. Представлението му е невероятно, а българите ще имат среща с него на 19 и 20 декември в Народния театър. Така че ни очакват интересни събития. /БГНЕС