Игрите на петрола: ОПЕК+ и Тръмп надуха спекулативния балон

Картелният сговор ОПЕК+ с участието на Русия и санкциите на президента Доналд Тръмп срещу Иран доведоха до луда волатилност на пазара, която е изгодна единствено на спекулантите.

Видяхте ли какво се случва с цените на петрола през последните месеци? Първоначално, през август-септември, европейският сорт „Брент“ стремително поскъпна с 20% от 71 до 85 долара за барел. След това, от началото на октомври, котировките се сринаха с почти една четвърт до днешните 66-67 долара.

Това нормално ли е? Отразява ли това реалните колебания в търсенето и предлагането на световния пазар? Не! Тази есен петролният пазар се оказа изцяло в ръцете на спекулантите. И този грандиозен подарък те получиха от политиците.

Сделката ОПЕК+ изигра решаваща роля за скока на цените

Кое е това, което най-много обичат спекулантите и най-много ненавижда сериозният бизнес? Голямата волатилност. За борсовите играчи, ако правилно разпознават тенденциите, няма нищо по-желано от големите скокове и големите спадове на котировките. А солидните бизнесмени се нуждаят от стабилни и предсказуеми цени, защото без тях е невъзможно нормално да се планира развитието на бизнеса.

Голямата волатилност на петролния пазар възниква, като правило, по вина на политиците. Преди всичко става дума за лидерите на страните-износителки на петрол, обединени в организацията ОПЕК. Този класически картел от много десетилетия се занимава с едно нещо: установяването на изгодни цени чрез картелен сговор. Подобно нещо в една цивилизована пазарна икономика е най-строго забранено.

През 2016 г. Русия се включи в процеса на откровена намеса в свободното пазарно ценообразуване. Тя сключи сделка ОПЕК+ за съвместно ограничаване на добива. Именно тази сделка, която от тогава редовно се удължава, има решаващо значение за поскъпването на петрола от по-малко от 30 долара до неотдавнашните 85 долара.

Доналд Тръмп участва в надуването на петролния балон

Така че американският президент беше напълно прав, когато в края на септември от трибуната на Общото събрание на ООН обвини страните от ОПЕК, че те „обират целия останал свят“. А и самите членове на картела заедно с Русия в един момент осъзнаха, че явно са „преминали границата“ в изкуственото надуване на цените. По тази причина те започнаха да увеличават добива, а руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски официални лица започнаха да говорят напълно непривичните за ушите на руснаците фрази за вредата от скъпия петрол.

Но същият този Доналд Тръмп до голяма степен е виновен за бързия и, от пазарна гледна точка, напълно неоправдан ръст на котировките през тази година. Значителният принос на американския президент в надуването на глобалния нефтен балон се състои в това, че той, излизайки от международния договор за ядрената програма на Иран, заплаши Ислямската република изцяло да отреже през есента нейния петролен износ. Това беше втората за две години безценна политическа услуга, оказана на спекулантите. Първоначално ОПЕК и Русия им дадоха възможност да играят, залагайки на повишението, а след това САЩ им подариха шанса да раздухат страховете преди блокадата на Иран и острия дефицит на петрол в света.

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС

Какъв извод следва волатилността на петролните цени?

В някакъв момент Тръмп се опомни и неочаквано разреши на най-големите вносители на ирански петрол да продължат да го купуват. Така той покани всички, които знаят как се прави, да се включат в играта, но този път с обратен знак – да играят за понижаване на цените. А самата игра след изявлението на участниците в сделката ОПЕК+ за увеличаване на добива беше тръгнала в друга посока.

От всичко това потребителите на петрол и петролни продукти в целия свят могат да направят следния извод: те имат работа с борсова стока, чиято котировка в момента още по-малко, отколкото по-рано е свързана с реалното съотношение между търсенето и предлагането на световния пазар и все повече, отколкото в миналото, зависи от политическите фактори, които са все по-непредсказуеми.

Например: от настроенията в ОПЕК и дисциплината на неговите членове, от способността на Русия и Саудитска Арабия да се договорят, от импулсивността на Доналд Тръмп, от хода на търговската война САЩ-Китай, от скоростта на загниване на социализма във Венецуела, от действията на духовните лидери на Иран... И всеки от тези фактори може да предизвика резки колебания на котировките.

По тази причина може да не се съмняваме: днешната бясна волатилност на петролните цени ще даде нов тласък на световните усилия да се намали в средносрочна перспектива зависимостта от главния енергоносител на 20 век. Още повече, че днес благодарение на техническия прогрес имаме повече възможности. Това са и възобновяемите източници на енергия, и енергоспестяващите технологии, и електрическите товарни камиони, и химическите заводи, преминаващи от петрол на газ и др.

На всички тези пазари също се наблюдават колебания на цените и има немалко политика. Но все пак не чак толкова много, колкото в петролната област. /БГНЕС

---------

Андрей Гурков, „Дойче Веле“.