ЕЦБ ще ваксинира банките срещу лоши дългове

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи новите си насоки как банките трябва да работят по лоши дългове, надявайки се така да предотврати продължаващото негативно въздействие на този фактор върху европейските трезори.

Схемата има за цел прекратяването на нови „необслужвани заеми“, при които кредитополучателят изостава с изплащането на салдото.

"Високите нива на необслужвани дългове засягат капитала и финансирането на банките, намаляват тяхната рентабилност, отклоняват ресурси, които могат да бъдат използвани по-ефективно, и потискат предлагането на кредити на домакинствата и компаниите", се казва в изявление на ЕЦБ.

Според плана на ЕЦБ нейните надзорници ще изискат от банките да заделят пари в брой, за да покрият пълния размер на заемите, декларирани като рискови, в рамките на две години, ако кредитополучателят не е предоставил обезпечение, за да гарантира изплащането.

За кредитите с непогасено задължение, които са обезпечени, заемодателите трябва да отделят 40 на сто от стойността на дълга в рамките на две години, а цялата сума в рамките на седем години от тяхното идентифициране.

Правилата на ЕЦБ не са правно обвързващи, но ще са ръководни за нейните надзорни органи, които наблюдават най-големите и най-важните банки в 19-членната еврозона от 2014 г. насам.

Ако банките не спазват насоките, определени да се прилагат за всички новорегистрирани необслужвани дългове от 1 април, надзорните органи биха могли да ги принудят да отделят допълнителен паричен буфер, за да покрият потенциалните загуби. /АФП