Сергей Кириенко: Нараства влиянието на ядрената енергетика върху световната икономика

Актуална тема е нарастващият интерес към ядрената енергетика в страни, които до момента не са развивали ядрените технологии.
Актуална тема е нарастващият интерес към ядрената енергетика в страни, които до момента не са развивали ядрените технологии. / БГНЕС

През последните години в ядрената енергетика настъпиха кардинални промени: нарасна нейното влияние върху световната икономика, създадени са принципно нови технологии и иновационни решения, насочени към осигуряването на световна екологична сигурност.

Това се казва в приветствието на генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко към участниците в VIII Международен форум „Атомекспо 2016“, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Москва Георги Пашкулев.

„Реализирането на мерките, предвидени в Парижкото споразумение за климата, и постепенното, но неотклонно развитие на индустрията на екологично чистата енергийна генерация в близките десетилетия ще промени глобалния енергиен баланс. За това една от основните теми на форума „Атоемкспо 2016“, „Ядрената енергетика като основа на безвъглеродния енергиен баланс“, ще ни позволи да разгледаме ролята на ядрената генерация като надежден, икономически прогнозируем и екологично чист източник на енергия“, заявява Сергей Кириенко.

Според него друга актуална тема е нарастващият интерес към ядрената енергетика в страни, които до момента не са развивали ядрените технологии.

VIII Международен форум „Атомекспо 2016“ се провежда в Москва от 30 май до 1 юни. Целта му е развитието на международното сътрудничество между Русия и страните от Източна и Централна Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Африка в областта на ядрената енергетика.

През последните 7 години „Атомекспо“ се превърна в международно призната дискусионна площадка, на която се обсъждат най-актуалните въпроси на ядрената енергетика, начертават се тенденциите за нейното по-нататъшно развитие. В рамките на форума традиционно се провежда изложба на водещите руски и чуждестранни компании от ядрения отрасъл, а също така има наситена делова програма с участието на ръководителите на корпорации и експерти. /БГНЕС