Moody's вижда рискове за „Северен поток 2” и „Турски поток” заради санкциите

Международната рейтингова агенция Moody's вижда рискове за забавяне на строителството на „Северен поток 2” и на „Турски поток” заради санкциите на САЩ, особено от гледна точка на привличането на проектно финансиране за реализацията на балтийския проект, се казва в доклад.

„Законът за санкциите поставя под заплаха партньорите, инвеститорите, кредиторите и контрагентите на „Газпром” и създава рискове от забавяне на строителството на двата газопровода”, пише в документа на Moody's.

Новият закон за санкциите може да попречи на „Газпром” да извърши строителството на „Северен поток 2” с използването на проектно финансиране, както първоначално планираше компанията, за да рефинансира част от дълга, включително и заеми от партньорите, с по-дългосрочни и по-изгодни кредити”, отбелязва Moody's.

В началото на месеца президентът на САЩ подписа закон за разширяване на секторните санкции срещу руската икономика. Законът предвижда държавният глава да може да налага санкции на лица, които инвестират в строителството на руски тръбопроводи за износ над 5 млн. долара за 1 година или 1 млн. долара в даден момент. Освен това, в закона отделно се посочва, че САЩ продължават да се противопоставят на проекта „Северен поток 2”. /РИА Новости