"Газпром" разглежда проекта "Посейдон" като вариант за продължение на "Турски поток"

Проект "Посейдон" все още се разглежда като един от вариантите за продължение на „Турски поток", заяви по време на пресконференция генералния директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова.

"Да", Посейдон "все още се счита за един от вариантите за продължение на "Турски поток". Обмисляме всички варианти. Би било странно, ако не направим това .." каза тя.

"Трасето ще бъде обявено, когато бъде проведен търг, чрез който може да се гарантира поръчка на определени мощности. Това може да се случи в една или друга посока. Кой от вариантите ще предпочетем, все още няма да коментираме“, каза заместник-директорът на "Газпром "Александър Медведев.

"Газпром" има договор с италианската компания „Едисон“ и гръцката ДЕПА по проекта "Посейдон". Това е един от вариантите за продължение на доставките на природен газ от "Турски поток" по териториите на ЕС до крайния потребител. "Посейдон" е проект за изграждане на морската част на газопровода ITGI, който ще преминава през Йонийско море и ще се свързва с газопреносната система в Гърция и Италия.

Морската част на „Турски поток“ ще преминава по дъното на Черно море до брега на Турция. Дължината му е 930 км. След това сухопътната тръба ще продължава до границата на Турция с определени съседни държави в продължение на 180 километра.

Първата тръба ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка тръба е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Първите доставки на газ са планирани за края на 2019 г. /БГНЕС