Петкова: При доставките на газ ще следваме националните си интереси

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не допуска, че проектът за газопровод „Турски поток“ може да бъде спрян по политически причини.

Така тя коментира пред бТВ изявленията на американския заместник-държавен секретар Джон Съливан, който обяви, че САЩ са против проекта за „Турски поток“.

Петкова на няколко пъти повтори, че България, при доставките на природен газ, ще следва своите национални интереси. Страната ни ще доставя „синьо гориво“, съобразявайки се с европейското законодателство, заяви министърът на енергетиката.

Петкова припомни, че България подкрепя диверсификацията на доставките и работи активно за изграждането на интерконектора с Гърция и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, от който ще се доставя природен газ от различни източници.

Министър Петкова посочи, че газопроводът „Турски поток“ вече е осъществен и едната тръба е излязла на турското крайбрежие. По нея ще потекат около 15,75 милиарда куб.м. газ, с което България ще загуби руския транзит. „Искаме ли да запазим нашето стратегическо място на газовата карта на Европа. Всички решихме, че искаме да го запазим. За това ще търсим вариант за реализирането на концепцията за газов хъб в България“, подчерта Петкова.

Според нея втората отсечка на „Турски поток“ ще мине през територията на България и от там за Сърбия и Унгария. /БГНЕС