„Туентиът сенчъри фокс” отбеляза скок на фондовата борса заради сливането си с "Дисни"

Сделката има потенциала да облагодетелства и „Туентиът сенчъри фокс”, и "Дисни"."
Сделката има потенциала да облагодетелства и „Туентиът сенчъри фокс”, и "Дисни"." / БГНЕС

Акциите на компанията „Туентиът сенчъри фокс” поскъпнаха, след като западни медии съобщиха, че семейство Мърдок провежда преговори да продаде голяма част от притежаваните от него дялове от медията на конкурента си „Дисни”. Така, в понеделник акциите на „Фокс” скочиха с 8,9%, достигайки 26,62 долара, а тези на Дисни – с 2,04%, увеличавайки стойността си до 100, 65 долара само за един ден.

Днес източници на вестник „Уолстройт джърнъл” и телевизия Си Ен Би Си съобщиха, че разговорите продължават вече няколко седмици, макар и да е постигнат малък напредък към сключването на сделка. Според техните сведения създадената и ръководена от Рупърт Мърдок империя има намерение да продаде филмовите и телевизионните студиа на „Фокс” и да насочи медийния си фокус предимно върху новинарски емисии и спорт. В процес на обсъждане е и бъдещето на голяма част от операциите на „Фокс”, свързани с международната дистрибуция, както и на притежавания от компанията 39-процентен дял от британската телевизия „Скай”.

Както коментира кино порталът „Дедлайн”, сделката за сливане между „Фокс” и „Дисни” може и да изглежда на пръв поглед шокираща, но има потенциала да елиминира слабите страни у двете компании. Чрез нея империята на Мърдок ще получи възможността да се съсредоточи върху телевизионното си разпространение, местните си станции, новините и любимите на рекламодателите спортни програми, като междувременно се откаже от холдингите си, в лицето на филмовото студио „Еф Екс Нетуъркс” (стоящо зад хитови сериали като „Семейство Симпсън” и „Семейният тип”) и „Нешънъл Джиографик”.

„Дисни” пък ще спечели по-голяма международна многоплатформена дистрибуция (да не говорим за активите на телевизионния гигант „Скай”) и по-богато портфолио. Компанията ще се сдобие с възможността да добави „Х-Мен” (който в момента е под лиценза на филмовото студио на „Фокс”) към останалите супергерои на „Марвел”, които вече притежава. Според слуховете киногигантът е хвърлил око и на изключително привлекателния франчайз на Джеймс Камерън – „Аватар”. Заедно с тях той ще успее да консолидира властта си в сферата на киното и телевизията и да увеличи своя арсенал срещу „Нетфликс”, „Амазон” и други свои конкуренти. /БГНЕС

Възможно е "Дисни" да се окаже големият победител в сделката, придобивайки "Скай", „Еф Екс Нетуъркс” и "Х-Мен".
Възможно е "Дисни" да се окаже големият победител в сделката, придобивайки "Скай", „Еф Екс Нетуъркс” и "Х-Мен". / БГНЕС