Членове на Конгреса настояват за намаляване на пенсиите на бившите американски президенти

Джордж Буш-старши и младши получават в момента най-много средства от държавата.
Джордж Буш-старши и младши получават в момента най-много средства от държавата. / БГНЕС

Членовете на Конгреса на САЩ възнамеряват да ограничат размера на пенсиите на бившите президенти на страната до 200 хиляди долара годишно. Това съобщи в петък вестник "Вашингтон Екзаминър", обяснявайки, че в момента петимата живи бивши президенти взимат с 5 хил. долара повече от посочената сума.

Според изданието съответният законопроект е иницииран от конгресмена от Републиканската партия Джоди Хейс и се очаква Камарата на представителите да го гласува идната седмица.

"Ще бъде справедливо да се намалим финансовите средства, предназначени за бившите президенти, тъй като те не се нуждаят от подобна помощ", аргументира се конгресменът.

През октомври аналогичен законопроект беше одобрен и от Комитета за национална сигурност към Сената. Тогава Джони Ернст, също републиканка, го представи на колегите си.

"Нашият национален дълг надхвърля 20 трилиона долара, което предполага от нас действия. Това (законопроектът - бел.авт) е още една важна стъпка, целяща да спре безконтролното изразходване на публични средства. Скандално е да искаме от данъкоплатците да плащат разходите на бившите президенти във време, когато те правят милиони долари от продажбата на своите мемоари и от четенето на лекции", припомни думите й "Вашингтон Екзаминър".

Освен съкращаването на размера на пенсиите, законопроектът предвижда и намаление на средствата в размер на 500 хил. долара годишно, от които всичките бившите президенти се възползват за наемането на офисни помещения и плащането на щатните си служители. Според плановете тази сума ще бъде автоматично намалена до 350 хил. долара в рамките на следващите 5 години, а след това и до 250 хиляди.

Плащанията на бившите държавни глави от държавната хазна се различават обаче значително в момента. Така, например Джими Картър е получил през 2016 година едва 230 000 долара, а Джордж Буш-Старши - три пъти повече (малко над 600 хил.). Най-голямата дадена сума също принадлежи на семейство Буш. Според одитите през въпросната година Буш-младши е взел 800 000 долара.

Годишната аренда за офис на Барак Обама пък се очаква, че ще бъде между 500 и 550 хил. долара годишно. /ТАСС