Русия започна производството на ракетни системи C-500

Зенитните ракети C 400 са предназначени главно за защита на въздушното пространство.
Зенитните ракети C 400 са предназначени главно за защита на въздушното пространство. / БГНЕС

В Русия започна производството на зенитните ракетни системи С-500 и С-400 на автомобилно шаси, съобщи вицепремиерът Дмитрий Рогозин в интервю за вестник "Коммерсант", публикувано в понеделник и цитирано от ТАСС.

"По решение на (mпрезидента на РФ) Владимир Путин концернът "Алмаз-Антей" построи два завода - в Киров и в Нижни Новгород. И така в Кировското машиностроително предприятие проектната мощност само на перспективните зенитни ракетни системи е хиляда ракети годишно. А Нижнегородският машиностроителен завод вече започна производството на последните системи от тип С-500 5 С-400 на автомобилно шаси и полуприцеп с автомобилни гуми", казва Рогозин.

Системата С-500 идва на смяна на C-400. Тя се създава с възможности за експлоатация през следващите 25 години. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е заявявал, че доставките на тази система за армията на страната ще започнат през 2020 година.

Един от лидерите в руския военнопромишлен комплекс "Алмаз Антей" изгражда заводите в Нижни Новгород и в Киров от 2012 година. /БГНЕС, ТАСС