Преговарящите Уилбър Рос и Лю Хе.
Преговарящите Уилбър Рос и Лю Хе. / БГНЕС
Търговските преговори САЩ-Китай са в задънена улица

Преговорите на високо равнище по въпросите на търговията между САЩ и Китай са в задънена улица, съобщава агенция „Блумбърг“, позовавайки се на информирани източници.

САЩ и КНР проведоха от май тази година три кръга консултации във Вашингтон и Пекин. Американската делегация на преговорите се водеше от министъра на финансите Стивън Мнучин или от министъра на търговията Уилбър Рос, а китайската – от вицепремиера Лю Хе.

Преговорите са влезли в задънена улица заради изострянето на търговските спорове между страните, въведените от Вашингтон мита спрямо китайските стоки и ответните мерки на КНР. Контактите по въпросите на търговията между високопоставените представители на американската администрация и китайското правителство са прекратени на практика. В момента няма планове за възобновяване на официалния диалог.

Създалата се ситуация прави и малко вероятно в близко бъдеще отслабването на търговската война между двете държави, която влияе негативно на световните пазари и заплашва с по-нататъшни сътресения през следващите години, отбелязва „Блумбърг“.

На 15 юни Доналд Тръмп обяви, че заради кражбата на американски технологии и заради несправедливата търговска политика на Пекин САЩ въвеждат от 6 юли 25% мита на китайски стоки в размер на 50 милиарда долара. Китайските власти на свой ред информираха Вашингтон, че незабавно ще отговорят с адекватни мерки срещу американските стоки на същата стойност. /ТАСС