Рискове и възможности в световната икономика - "Финансовото Г-20" се събира в Буенос Айрес

Световните търговски конфликти, предизвикани от протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп ще доминират дневния ред на започващата в Буенос Айрес среща на финансовите министри от Г-20, съобщава АФП.

Първият финансист на САЩ Стивън Мнучин се очаква да успокои колегите си и шефовете на централни банки на 20-те най-развити световни икономики, които имат доста резерви към търговските стратегии на САЩ.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че увеличаването на търговските санкции представлява „най-голямата заплаха в краткосрочен план“ за световната икономика, въпреки прогнозирания ръст от 3,9 процента през 2019 година. Тя предупреди Тръмп, че американската икономика е особено уязвима заради контрамерките, които е предприел.

На фона на форума на Двайсетте големи, Групата на финансовите министри на Г-7 ще проведат едночасова среща, на която ще бъде обсъдена така наречената от САЩ „икономическа агресия на Китай“.

Бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия също ще бъде подложено на обсъждане, с оглед на провеждащите се изключително важни разговори между САЩ, Мексико и Канада, които се опитват да предоговорят сделката.

За разлика от срещата на лидерите от Г-7 в Квебек през юни, когато Доналд Тръмп оттегли подкрепата си към съвместното комюнике след форума, в Буенос Айрес се очаква да бъде подписано консенсусно становище, в което обаче по изричното настояване на Вашингтон няма да се споменава въпросът за протекционизма. /БГНЕС