Бруно Льо Мер
Бруно Льо Мер / БГНЕС
Льо Мер: Търговската война е реалност

Френският финансов министър Бруно Льо Мер предупреди по време на срещата на финансовите министри на Г-20, че търговската война е нещо реално сега, съобщава Би Би Си.

Настоящата търговска политика на САЩ e да налага едностранни мита, базирани на „закона на джунглата“, заяви той.

Но министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин определи митата като наложителни, за да може ЕС и Китай да отворят пазарите си и да позволят свободна конкуренция.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп описа ЕС като враг в търговията. Малко по-късно Тръмп заплаши, че ще наложи наказателни мита в размер на 500 милиарда долара върху вноса от Китай. САЩ има голям търговски дефицит и при търговията с ЕС и с Китай.

Двудневните разговори в Буенос Айрес сабират заедно финансовите министри и централните банкери на световните топ 20 икономики.

Мнучин защити президента Тръмп и заяви, че и ЕС и Китай трябва да отворят пазарите си. „Моето съобщение е ясно. То е същото, което президентът заяви по време на срещата на Г-7. Ако Европа вярва в свободната търговия, ние сме готови да подпишем договор за свободна търговия без мита, без бариери и без субсидии, но трябва и трите условия да са изпълнени“, заяви той.

Обръщайки се към Китай Мнучин заяви, че крайни мита срещу Пекин са „наистина възможни“. „Ние бяхме доста ясни в нашите цели“, добави той. /БГНЕС