Заев: Поканата за НАТО стабилизира македонската икономика

През второто тримесечие на 2018 г. ръстът на Брутния вътрешен продукт на Македония достигна 3,1%. През първото полугодие на годината преките чуждестранни инвестиции възлизат на 327 милиона евро, което е с 218% повече от средната стойност за последните три години. Това заяви македонският премиер Зоран Заев на съвместна пресконференция с участието на министри от икономическия блок на неговото правителство.

Той изнесе още икономически данни, от които става ясно, че за първите 6 месеца на 2018 г. са създадени 10 хиляди нови работни места, а безработицата е намаляла до 21,1%, което е най-ниското ниво в историята на страната.

Промишленото производство също е отбелязало ръст от 8,4%, а заетите в индустрията са се увеличили със 7,2%. Всички тези данни говорят, че македонската икономика расте и се стабилизира в дългосрочен план, посочи Заев.

„Нашите очаквания са, че до края на годината ще успеем да постигнем прогнозирания годишен ръст от 3,2 на сто“, каза македонският премиер.

Според него тази тенденция на нарастване на БВП се дължи на политическата стабилизация, която постигна правителството, на поканата за членство в НАТО, на започналия процес на преговори с ЕС и прилагане на качествени икономически политики.

„През първото полугодие на 2018 г. се увеличи събираемостта на данъци с 8 на сто в сравнение със същия период на миналата година, или 66 милиона евро повече приходи в бюджета. Възстановяването на ДДС на дружествата се извършва своевременно и без дискриминация. От началото на годината до август в икономиката на тази база са върнати общо 250 милиона евро. Всички тези икономически резултати показват, че икономиката се насочва към правилния път“, добави Заев.

Премиерът подчерта, че членството на страната в НАТО и прилагане на качествени икономически политики ще изведе македонската икономика към още по-високи темпове на растеж. /БГНЕС