„Сосиете Женерал“ плаща на САЩ 1,34 млрд. долара заради нарушаване на санкции

Френската банка „Сосиете Женерал“ ще плати на САЩ 1,34 милиарда долара за нарушаване на режима на американски санкции спрямо Куба, Иран и Судан. Това съобщи Федералният резерв.

По данни на ФЕД френската банка е глобена с 81,3 милиона долара „за опасни и необосновани операции, свързани на първо място с нарушаването на американските санкции по отношение на Куба“. За урегулирането на спора съобщава и американското министерство на финансите: споразумението предвижда банката да плати на ведомството почти 53,9 милиона долара заради нарушаването на санкциите срещу Куба, Иран и Судан. Министерството на правосъдието на САЩ ще получи от „Сосиете Женерал“ 717, 2 милиона долара. Други 325 милиона долара френската банка ще трябва да плати на департамента за финансови услуги на щата Ню Йорк, а 162,8 милиона долара – на офиса на окръжния прокурор на Манхатън.

„Общата сума на глобите, наложени от всички ведомства, достига 1,34 милиарда долара“, се казва в изявлението на ФЕД.

САЩ скъсаха дипломатическите си отношения с Куба през 1961 г. заради национализирането на американската собственост на острова. След това Вашингтон въведе търговско и икономическо ембарго срещу Хавана. По данни на кубинските власти американската блокада е струвала на националната икономика 134,5 милиарда долара.

САЩ възобновиха санкциите срещу Иран на два етапа: на 7 август и 5 ноември тази година. По-рано през май президентът Доналд Тръмп обяви, че излиза от ядрената сделка с Ислямската република, което предизвика недоволството на останалите страни, които са я подписали, включително близките американски съюзници в Европа.

Санкциите против Судан бяха в сила над 20 години, но през октомври миналата година САЩ решиха да ги отменят. Въпреки това до ден-днешен тази африканска държава се смята за един от основните спонсори на международния тероризъм. /ТАСС