"Яндекс" е предпочитаната от руснаците интернет търсачка.
"Яндекс" е предпочитаната от руснаците интернет търсачка. / БГНЕС
Руската търсачка „Яндекс“ започна да индексира документи от Google Диск

От вчера руската интернет търсачка „Яндекс“ вече показва в своите резултати и документи, качени в конкурентната услуга Google диск, пишат руските медии.

Вечерта на 4-ти юли потребители на най-популярната търсачка в руския интернет „Яндекс“ алармираха, че в резултатите от разширеното търсене са включени и документи, намиращи се в облачната услуга на Google.

От „Яндекс“ обявиха, че индексират единствено съдържанието на документи, които изрично са направени публични от техните собственици. Това обаче не попречи на мнозина потребители да изкажат опасения, че сред резултатите се откриват и такива, които съдържат лични данни, пароли или друга конфиденциална информация.

В социалните мрежи се появиха призиви към потребителите на облачните услуги на Google спешно да променят настройките за сигурност на споделените документи.

За други потребители обаче новата функционалност е добре дошла. Мнозина не виждат проблем в това интернет търсачките да показват съдържанието на документи, които са направени публични от собствениците им.

В ранните часове на 5-ти юли „Яндекс“ премахна новата функционалност. /БГНЕС