Светлина Стоянова е новата българска оперна звезда

Светлина Стоянова и Чо Чан Хи спечелиха XVII издание на международния конкурс „Нови гласове” (Neue Stimmen International Singing Competition), пишат в неделя германски медии.

Финалът завърши: Мецосопранът Светлина Стоянова от България и басът Чо Чан Хи от Южна Корея са победителите в XVII международен песенен конкурс Neue Stimmen, съобщават организаторите от Bertelsmann Stiftung. На финала от висока класа, проведен в Щатсхале в град Гютерсло те победиха силни конкуренти.

Двайсет и шест годишната Светлина Стоянова с глас мецосопран и 24-годишният бас Чо Чан Хи от Южна Корея са победителите на „Нови гласове” за кръглата му годишнина. Конкурсът сега се провежда веднъж на две години.

Мецосопранът Светлина Стоянова сe оказа най-добра сред жените и спечели първото място на авторитетния оперен конкурс. На концертен кръг с филхармонията на Дуисбург бяха избрани най-добрите от новите оперни гласове от целия свят. След подбор от няколко кръга до финала достигна и българката Светлина Стоянова, а в събота вечерта (неделя след полунощ, българско време) журито единодушно я посочи на първо място. Конкурсът "Нови гласове" (Neue Stimmen 2017) се провежда на всеки две години в Германия. Той е известен с наситеното присъствие на продуценти и представители на световните оперни театри. Самото допускане до конкурса става след прослушване на 26 места в света.

Председател на журито тази година бе директорът на Виенската опера Домeник Майер. Пред финалистите на този конкурс се вдига завесата на големите оперни сцени по света.

Като ученичка Светлина Стоянова е водеща солистка на Детския радиохор на БНР. След това учи вокално изпълнителско изкуство, завършва оперно пеене и след година ще завърши и специализация в оперното училище в Кралската консерватория в Глазгоу, Шотландия. Миналата година тя бе първа сред жените и спечели трета награда на международния оперен конкурс „Льо Гран при дьо л’опера” (Le Grand Prix de l'Opera) на Букурещката опера. През 2017 Светлина Стоянова осъществи поредица записи със Симфоничния оркестър на БНР и зарадва публиката у нас със самостоятелен концерт на международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици" в началото на лятото.

В Германия на "Нови гласове" двамата певци получават парични награди по 15 хиляди евро за всеки и изключителната възможност да започнат по най-успешния начин оперните си кариери.

В събота се състезаваха пет финалистки и петима финалисти. Класиралите се на първите три места в категориите жени и мъже поотделно, получиха парични награди на обща стойност 60 хиляди евро. Допълнителни награди бяха връчени и на останалите участници във финала. Филхармонията на Дуисбург под диригентството на англичанина Греъм Дженкинс съпровождаше певците по време на двата концертни кръга - полуфинал и финал.

Ето и победителите в Neue Stimmen 2017:

Жени:

1-ва награда, 15 000 евро: Светлина Стоянова, мецосопран (България, родена през 1991 г.)

2-ра награда, 10 000 евро: Емили Д'Анджело, Мецосопрано (Канада, родена през 1994 г.)

3-та награда, 5000 евро: Злата Кершберг, мецосопрано (Русия, родена 1990 г.)

Мъже:

1-ва награда, 15 000 евро: Чо Чан Хи, бас (Южна Корея, роден през 1992 г.)

2-ра награда, 10 000 евро: Йоханес Кемлер, баритон (Германия, роден през 1988 г.)

3-та награда, 5000 евро: Мингджи Лей, тенор (Китай, роден през 1988 г.)

Neue Stimmen е трамплин за кариера

Хиляда четиристотин и трийсет състезатели от 76 държави бяха регистрирани за участие в тазгодишното юбилейно събитие „Нови гласове”. Трийсет и девет таланта се класираха за заключителните кръгове в германския град Гутерсло (Gütersloh). До полуфинала в четвъртък стигнаха 16 жени и толкова мъже. Десет певци останаха за финала.

Лиз Мон, председателка на конкурса и заместник-председателка на изпълнителния съвет на независимата фондация Bertelsmann Stiftung, която управлява правата на конкурса сподели колко се гордее с успеха на „Нови гласове”: "През последните 30 години международният конкурс за пеене Neue Stimmen се превърна в един от най-известните оперни конкурси в света.Той произвежда най-много кариери. За нас е особено важно не само да открием нови таланти, но и да им осигурим постоянни консултации и подкрепа в дългосрочен план. Нашата помощ, която даваме на младите певци, не завършва със състезанието, майсторските класове, концертите и семинарите. Ние оставаме в контакт с повечето от участниците", каза Мон.

"Както и техните връстници в миналото, тазгодишните победители имат възможност да реализират своята мечта да станат професионални певци", каза фрау Мон.

През 1987 година на същия конкурс сопранът Таня Христова стига до втора награда, а на следващото издание през 1989 победителка е Веселина Кацарова (мецосопран).

Отново българка - сопранът Соня Златкова през 1991 година е с първа награда.

Записи от Neue Stimmen 2017 има в YouTube.

За финала в събота вечерта журито поиска от Светлина Стоянова да изпълни "Скерца инфида" на Хендел

На полуфинала тя изпя "Парто, парто" от последната опера на Моцарт "Ла Клеменца ди Тито". Трябваше да я повтори и на финала, за да се убеди журито, че уникалното изпълнение не е случайно и за да се зарадва отново публиката.

Много от проследилите на живо излъчването в интернет посочиха Светлина за своя любимка и така тя победи в електронното гласуване.

БГНЕС припомня и интервюто със Светлина Стоянова от месец юни, т.г., преди концерта ѝ за "Софийски музикални седмици".

Някои наши сънародници са в голяма заблуда, че талантите в операта ни се изчерпват с познатите имена от миналото ни. Животът упорито ги опровергава и не престава да ни изненадва.

Сред най-новите ни млади дарования е мецосопранът Светлина Стоянова - на вид младо, 25 годишно момиче, но с характерен , силен и артистично нюансиран глас, наричат го лирико-колоратурен, както и със завидна музикална култура.

Българката бе отличена като най-добра сред жените, спечели трета награда на международния оперен конкурс „Льо Гран при дьо л’опера” (Le Grand Prix de l'Opera) на Букурещката опера през 2016 г. Състезанието е част от Световната федерация на международните музикални конкурси (World Federation of International Music Competitions - FMCIM) и от около 150 участници от цял свят до финала достигнаха само няколко наистина изключителни млади певци, между които и Светлина Стоянова. Прекрасното ни мецосопрано бе отличено след двама тенори - Лун Джан от Китай и Павел Петров от Беларус. Светлина все още е студентка в Консерваторията в Глазгоу, Шотландия , а утре (б.р. Концертът мина в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици) е нейният концерт в камерна зала „България”, заедно с детския хор на БНР , за който тя истински се вълнува. Ще бъде заедно с пианиста Марио Ангелов, двамата са се сработили твърде добре.

„Всичко е усилия и късмет. Учила съм доста време, седма година съм в Шотландия”, споделя младата надежда на операта. В нейното семейство всички са музикални - баба й е свирила на цигулка, другата баба постоянно е пеела, баща й сам се е научил да свири на китара, а и майка й има невероятен глас, но никой от тях не е професионален музикант, разказва тя. Едната от бабите й от малка е водила Светлина на опера, седели са на първия ред и впечатленията са били в пълна гама.

Вече пораснала Светлина кандидатства първо в Глазгоу и отива да учи там психология и музика. Тогава изобщо не й е хрумвало да става оперна певица. Но месец по-късно отишла в Консерваторията в града с едно CD - записи от времето, когато е пяла в детския радиохор, както и с препоръка от маестро Недялков. Казала им: искам да пея, моля насочете ме. Поканили я след две седмици на прослушване. Светлина ги послушала - отишла след двете седмици и им изпяла „Тарантела”-та на Росини така, както си я е знаела от хора. Направила това на един дъх, дори без репетиция с пианиста. Пет минути след края на изпълнението й казали, че е приета и може да започне да учи при тях още от утре. Решението й не било лесно, но приела.

„Бях толкова щастлива, това е най-доброто решение, което съм взела в моя живот до момента”, признава Светлина Стоянова. Впоследствие разбрала, че там се влиза много трудно, че изпитите се провеждат година по-рано, а нея приели по средата на първия семестър. Вече знае върху какво трябва да работи, върху какво да се съсредоточи и да върви напред. Има прекрасни учители в Консерваторията- изкарала е бакалавърската степен, после две години магистратура и сега ще бъде втора година в магистратурата си по опера. Има нова преподавателка -Клеър Шиър, от която е изключително доволна. Тя ме предразполага и взема най-доброто от мен, смята Светлина.

За отличието си на конкурса в Букурещ миналата година казва, че не могла да повярва, че е спечелила тази награда. Най-прекрасното в обещаващата кариера на младата Светлина Стоянова е, че пеенето й доставя истинско удоволствие. /БГНЕС