През 2014 години на сградата бе сложена новата фасада с обшивката от метални пана
През 2014 години на сградата бе сложена новата фасада с обшивката от метални пана / БГНЕС
Падна фасадата на мол в центъра на Благоевград

Бурният вятър събори цялата фасадна стена на мол Ларго в идеалния център на Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Падна цялата метална обшивка на източната страна на сградата. Минути по-късно падна и част от южната фасада.

На място пристигнаха пожарни и линейки. Служители на службата за аварийно спасителни операции започнаха да почистват отломките от металните парчета в търсене на затиснали хора, за каквито подозрения имаше.

За щастие пострадали хора няма. Служителка в заведение наблизо заяви, че гражданите са успели да се отдалечат на безопасно разстояние в момента, в който са започнали да падат метални части от фасадата.

Двайсет души са се намирали в кафето, което е на покрива на мола. Първо са усетили миризма на дим, след това са се чули трясъци. Хората са се разбягали и излезли от сградата.

Час след инцидента, случил се в 18.15 часа, целият район на площад „България”, където се намира Ларго мола е отцепен.

[b]На място пристигна и областният управител Бисер Михайлов, който съобщи, че няма затиснати хора под отломките от фасадата.[/b]

Разширява се периметърът на загражденията в идеалния център на града. Взето е решение разчистването на отломките да продължи, след като утихне вятъра.

Целият мол е отдаден на концесия за 30 години. През 2014 години на сградата бе сложена новата фасада с обшивката от метални пана.

[b]Силният вятър в понеделник следобед създаде много проблеми не само в Благоевград. В София вятърът успя да изкорени и събори дървета в центъра на София и едно в Борисовата градина. На столичния булевард "Рожен" дърво падна върху лек автомобил, за щастие без хора в него. [/b]

Паднало дърво и клони имаше на кръстовището на улиците „Екзарх Йосиф” и „11 август” в центъра на столицата.

Друго дърво бе повалено в Борисовата градина, близо до Астрономическата обсерватория на Софийския университет.

От Столична община увериха, че са мобилизирани всички дежурни аварийни екипи за отстраняване на последиците от силния вятър.

[b]Множество сигнали за паднали предмети дойдоха и от Северозападна България.[/b]

Най-сериозно е засегната област Монтана. Там има изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Няма пострадали хора.

През втората половина на денонощието е в сила жълт код за потенциално опасно време заради усилването на вятъра.

Властите напомнят на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища, офиси и търговски обекти и да бъдат внимателни при придвижването си.

Изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на строителните оградите, крановете, скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си. /БГНЕС