Изтече срокът магистратите да декларират членството си в съсловни организации, НПО-та и тайни общества

Изтече срокът магистратите да декларират членството си в съсловни организации, НПО-та и тайни общества
Изтече срокът магистратите да декларират членството си в съсловни организации, НПО-та и тайни общества / БГНЕС

В края на миналата седмица изтече едномесечният срок, в който всички съдии, прокурори, следователи, съдебни инспектори, членове на Висшия съдебен съвет трябваше да декларират собственоръчно членството си в съсловния, професионални, неправителствени организации, както и в тайни общества, предаде репортер на БГНЕС. Какъв процент от магистратите не са спазили изискването ще стане ясно в следващите дни, тъй като има нужда от обработване на декларациите.

Централният публичен регистър по чл. 195 а, ал.1 от Закона за съдебната власт към момента се актуализира. Публикувани са подадените декларации към края на месец август, като прави впечатление, че прокурорите и следователите към онзи момент са подали 500 декларации, което е с 50 повече от съдиите. Към края на август – са били обработени декларациите едва на 450 съдии при положение, че общият им брой е 2238, според данните от избора на новия състав на Висшия съдебен съвет. Прокурорите у нас са 1503-ма, а следователите 444.

Срещу задължението за деклариране членството в съсловни организации се обявиха повечето от магистратските съюзи и асоциации, като най-активни срещу законодателната промяна бяха от Съюза на съдиите в България. Към момента организацията не е обявила актуалния си членски състав. Новите разпоредби в ЗСВ, за повишаване прозрачността сред магистратите, влязоха в сила в началото на месец август след като преди това Народното събрание ги прие с голяма мнозинство. /БГНЕС