Едно от най-сензационните обвинения на пловдивската прокуратура завърши с условна присъда

Едно от най-сензационните обвинения на пловдивската прокуратура завърши с условна присъда
Едно от най-сензационните обвинения на пловдивската прокуратура завърши с условна присъда / БГНЕС

Обвинение на Пловдивската окръжна прокуратура, сензационно и невероятно като цунами, акостира кротко като приливна вълна днес в Окръжен съд Пловдив. Иванка Ройдова, обвинена за поръчителство на убийствата на брат си, децата и внуците му, днес получи условна присъда от 3 години с пет години срок за половината от обвинителния акт, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Според него, тя е подбуждала към отвличане и убийство на брат и, както и към масовото убийство по време на семейно тържество на децата и внуците му, двама души- единият е полицай под прикритие, който фигурира като свидетел 01, а другият е украински гражданин с неустановена самоличност, така и останал неразкрит в хода на разследването. Днес съдът се позова на показанията на полицая и даде по 2 години за подбудителството на всяко едно от убийствата, като накрая увеличи този срок с 1 година и отложи изпълнението. Иванка Ройдова и защитникът и не са доволни и може би ще обжалват. Роднините, които имаха и частен обвинител, са доволни, че все пак има осъдителна присъда. Съдът промени и мярката на неотклонение на Ройдова, която от арест в началото беше преминала в парична гаранция от около 7 000 лв и постанови подписка до следващата инстанция.

Историята, изнесена в обвинителния акт, е достойна за сценарий на холивудски трилър. Бащата на Ройдова отдавна е емигрант в САЩ. Там той е забогатял, наследството му наброява около 4 млн. Скъсал връзките със семейството си в България, след години бащата ги възстановява и прави опити да създаде добри отношения с трите си деца. Ройдова има по-голям брат и сестра. С другите двама нещата потръгват, но след престоя си в Америка, Иванка Ройдова очевидно изстива за сърцето на баща си и на практика той прекратява отношения с нея. Тя се връща в България. Там остава сестра и, а с брат и, с който делят съседни къщи в близко до Пловдив село, бащата продължава добрите отношения. Някъде по това време възрастният емигрант си наема гледачка, пак българка, която остава с него до края на дните му. Според Ройдова, баща и е развил деменция в последните си години. Така или иначе, когато той умира, в завещанието оставя като разпоредител гледачката си Бързакова, тя е и наследник на голямата част от парите. Основният аргумент на подсъдимата за несъстоятелността на обвиненията е безспорният факт, че дори да се отърве от брат си и неговите наследници, тя пак няма да получи милионите, защото с тях се разпорежда въпросната Бързакова. Днес преди делото в съда, Ройдова каза, че търси адвокати, за да докаже правото си на наследник и именно заради това Бързакова е организирала цялата конспирация спрямо нея. Пред медиите тя каза още, че е в добри отношения със семейството на брат си, че са единни, но реакцията на роднините и в съда не показа подобна развръзка. /БГНЕС