Цачева за „царските имоти“: Няма правно основание за намеса на изпълнителната власт във висящите спорове

Цачева за „царските имоти“: Няма правно основание за намеса на изпълнителната власт във висящите спорове
Цачева за „царските имоти“: Няма правно основание за намеса на изпълнителната власт във висящите спорове / БГНЕС

Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения. Това е заключението на работната група, създадена в МП, за което информира правосъдният министър Цецка Цачева, предаде репортер на БГНЕС.

Цачева обясни, че работната група е създадена по повод писмо на Симеон Сакскобургготски. „Отправено в края на октомври до председателя на НС, министър-предателя и до омбудсмана, с предложение да се потърси отговор за уреждане на проблемите, свързани с „т. нар царска реституция“ като се държи сметка за фактите такива, каквито те са в годините насам“, каза Цачева. Тя обясни, че работната група е имала за задача да намери отговор на въпросите, свързани със следните факти и ги изброи.

С решение на Конституционния съд 1998г. е обявен за противоконституционен законът, с който през 1947 са национализирани имотите на царете Фердинанд, цар Борис III и техните наследници. 41-ото НС с нарочно решение приема Мораториум за спиране на разпоредителните сделки с възстановените към този момент на наследниците на Фердинанд и Борис III. Изрично в решението е записано, че спирането се налага до приемането на специален закон. След декември 2009г. са заведени дела от страна на държавата, част от тях приключили с влезли в сила решения в полза на държавата, обясни Цачева. Тя посочи, че има три жалби в Страсбург от наследниците на Борис III, които към този момент не са комуникирани. Това означава, че Министерството на правосъдието няма информация по хода на тези дела.

„Работната група приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет не може да предприеме никакви действия в тази посока по причина, че висящите дела са от компетентност на независимата съдебна власт. Както ясно е посочено в решението за Мораториума, приет от 41 НС през декември 2009г., действието на този мораториум се простира до приемането на специален закон, който естествено е от компетентността на законодателната власт“, обясни Цачева. Тя подчерта, че няма правно юридическо основание за намеса на изпълнителната власт във висящите спорове към този момент.

Единодушното заключение е, че този въпрос с оглед фактите такива, каквито са в момента извън съдебните спорове може да бъде решен със специален закон. „От което следва, че няма място за намеса на изпълнителната власт, в частност на МП, на МС като цяло по тази тема“, отбеляза тя. /БГНЕС