Иван Гешев: Приоритет на СП е борбата с корупционните и данъчните престъпления

Иван Гешев: Приоритет на СП е борбата с корупционните и данъчните престъпления
Иван Гешев: Приоритет на СП е борбата с корупционните и данъчните престъпления / БГНЕС

Приоритет на Специализираната прокуратура тази година ще са досъдебните производства и съвместните реализации с ГДБОП в посока борба с корупционните и данъчните престъпления. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратурата Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Прокурор Гешев предостави подробности по съвместната работа на държавното обвинение и ГДБОП по неутрализиране на две престъпни групи – за сечене на неистински монети и производство и разпространение на наркотици.

Първата група е фалшифицирала монети от по 2 британски паунда и е действала на територията на град Пловдив. До този момент трима души са привлечени към наказателна отговорност, но разследващите имат данни за участието и на четвърти човек, който е турски гражданин, но той все още не е задържан. Акцията е проведена на 13 юни, а един от задържаните е известен на органите на реда с предишни криминалистични регистрации, като в миналото е бил арестуван за различни престъпления, включително и за палеж на автомобили на митнически служители.

„Това е уникален случай в България, защото е първият, когато се задържа цех със всичко необходимо за производство и са произведени английски паунди, монети. Задържани са над 34 хил. монети, включително и цялостното оборудване за производството им“, обясни прокурор Гешев.

От прокуратурата съобщиха, че от британския монетен двор също са разгледали фалшификатите, а експертите са оценили високото им качество. „Едва ли това е повод за гордост. Пловдив е известен с „високи постижения“ в областта на фалшификациите. В престъпния свят на България има определена специализация. Пловдив е известен с фалшификаторите си, Силистра – със скиминг, морето – с рекета и наркотиците, границата – с корупция и контрабанда, а София – с всичко“, пошегува се ръководителят на спецпрокуратурата.

Цената, на която са продавани фалшивите монети е 40% от номиналната им стойност. От намерената техника експертите правят заключението, че на ден групата е била в състояние да произвежда около 1 500 монети.

Наблюдаващият прокурор по случая Николай Димитров поясни, че според оперативните данни групата е действала още от есента на 2017 година и е провеждала подготовка за започване на фалшификати с номинал 2 евро. „Не се стигна до там поради нашата реакция“, поясни той.

Втората задържана група е произвеждала и разпространявала наркотици и е действала на територията на град Сливница и столицата. В хода на разследването са претърсени множество помещения, където са открити над 30 кг амфетамини, лаборатория за марихуана, няколко оръжия и много бойни патрони. „Задържани са 3 лица. Спрямо две от тях са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“, а по отношение на едно от съдът е определил мярка „парична гаранция“, уточни прокурор Гешев. /БГНЕС