Препращат на прокуратура и полиция да търси причината за аварията с парното в София

Шефът на Топлофикация София  е възложил на работна група от експерти да посочи причините за аварията.
Шефът на Топлофикация София е възложил на работна група от експерти да посочи причините за аварията. / БГНЕС

Причината за аварията в София, която остави хиляди столичани на студено и без топла вода, тепърва ще бъде търсена.

Това стана ясно от изявление на кмета Йорданка Фандъкова, която поиска проверка от прокуратурата, за да се разбере каква е причината за аварията, предаде репортер на БГНЕС. Председателят на СОС Елен Герджиков, пък настоя да се разбере дали ще се сезира полицията.

„Не мога да се ангажирам, че токовия удар от ЧЕЗ е единствената или точната причина за аварията. Това е факт, установен по електронен път. Заради токов удар са спрели две помпени станции, които не са изтласкали водата и това е довело до връщане на вода, което е довело до разклащане на цялата система на ТЕЦ „Изток“. Става дума за вибриране на тръбите, което е довело до пробиви на множество места по цялото трасе на мрежата, която е 400 км.“ . Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация“ София Георги Беловски на извънредно изслушване пред СОС.

Тези пробиви не са резултат само на несменени тръби, а на заварки и колена, които са избили. Този едновременен голям пробив е довел до 12-14 аварии, създаващи предпоставка за трудно идентифициране на аварията и говори за колапс на системата - много пробиви, които са предпоставка за изтичане на огромно количество вода. Ако на час обикновено минава по 150 т. вода, то в тези дни са изтекли 700 - 1000 т. "Системата е станала пробита лейка", каза Беловски и допълни, че е било необходимо да бъдат открити първо тези пробиви. Най-трудно е било да се намерят местата, където са те. Действията на Топлофикация са били в няколко насоки. От понеделник Беловски е издал заповед, в която е възложил на работна група от експерти да посочи причините за аварията и да оцени адекватността на персонала за отстраняване на аварията и др. Тази заповед е база за извършване на много действия, но основният фокус е бил отстраняване на аварията.

Установяването на точната причина - въпросът за компенсация тепърва ще бъде на дневен ред и ще се докладва пред СОС. Докладът ще бъде даден на общината, който ще даде ясен поглед затова какво е довело до този исторически огромен срив. /БГНЕС

[i]Подробности ще намерите в платената версия на [b] [url=http://www.bgnes.com/api/login/signin]Агенция БГНЕС[/url] [/b].[/i]