Етно – симфонична фантазия завладява Пловдив

БГНЕС се срещна с композитора Костадин Генчев и диригента Димитър Христов, за да разбере повече за спектакъла
БГНЕС се срещна с композитора Костадин Генчев и диригента Димитър Христов, за да разбере повече за спектакъла / БГНЕС

С края на лятото идва есента, а с нея и новия сезон на детската програма на Държавна опера Пловдив. Етно – симфонична музикална фантазия, разказваща една от най-хубавите и мъдри български народни приказки. Това очаква всички любители на хубавата музика, защото спектакълът е подходящ, както за деца, така и за големи.

БГНЕС се срещна с композитора Костадин Генчев и диригента Димитър Христов, за да разбере повече за спектакъла.

„Проектът представлява една много добре позната българска народна приказка, а именно Тримата братя и златната ябълка. Тя е разказана по много интересен начин на аудиторията, подкрепена със специално измислена за нея музика, която ще бъде изсвирена на живо от симфоничен оркестър, български народни инструменти и дирижирана от диригент“, сподели Костадин Генчев, създател на концепцията и музиката в проекта.

„Всъщност идеята е да се представи на хората и на децата по-специално, нещо малко по-различно. Една приказка може да бъде прочетена в книжка, но изживяването да бъде видяна на сцена, да бъде подкрепена с музика и визия, това е едно усещане, което ще даде на децата съвсем друго възприятие за самата приказка“, каза още Генчев.

„Разбира се, акцентът е върху музиката, тъй като тя е специално написана за тази приказка. Надяваме се да бъде добре възприета от децата, а и не само от тях. Избрахме да включим и традиционен български фолклор, защото в България има прекрасни фолклорни оркестри, но те не могат да звучат така обемно, като симфоничните. Ние с Митко, който е диригентът на спектакъла си мечтаем да има такъв оркестър от петдесет – шейсет човека, да има звук. За сега няма. За това идеята е да се получи една много масивна звучност, която може да дойде само от симфоничен оркестър. Разбира се, подкрепена от нашите народни инструменти, като кавал, гайда, гадулки тамбури“, допълни той.

Музикалният етно проект „Симфонични приказки“, представя музикални картини за малки и големи, в които се разказва за красотата и мъдростта на българския приказен фолклор и очарованието на народните инструменти в комбинация със звука на класически симфоничен оркестър в изпълнението на оркестъра на Държавна опера Пловдив и солисти от оркестъра на фолклорен ансамбъл „Тракия“.

„Идеята е страхотна. Това, което направи Костадин е невероятно. Ако позволите да се включа и аз в предния въпрос. Защо има фолклорни инструменти, защото всички приказки са фолклорни. Те са измислени от хората някога. Винаги имат поучителен характер. Те са притчи най-често, от които става ясно, че едно дете трябва да разбира от малко, кое е добро и кое е зло. Кое е черно и кое е бяло, за да може след това правилно да се позиционира в обществото, в което живее. Обществото, в което живеем е изключително драматично напоследък. Особено важно е в този период, в този момент от време да обърнем изключително внимание на децата, защото те, колкото и да звучи клиширано, като наше бъдеще трябва много да внимаваме как ще ги възпитаме. Спектакълът „Тримата братя и златната ябълка“ възпитава, най-малкото, защото тези деца ще се срещнат с фолклорни инструменти. Много от тях не са виждали. Също така, много от тях не са виждали и симфоничен оркестър“, добави Димитър Христов, диригентът на спектакъла.

„Ние, както и наши колеги напоследък правим образователни концерти. Запознаваме децата с оркестрите и инструментите. Правим презентации. Точно тази симбиоза, едно дете с баба и дядо или с родител, вижда наведнъж много неща. В нашия случай, вижда госпожа опера, симфоничен оркестър, фолклорен оркестър, диригент, осветление, зала и декор. Всичко това, е една приказка. Тази приказка съм сигурен, че ще остане достатъчно добър белег на всяко едно дете. То след време ще се върне и ще каже на други свои приятели да отидат“, сподели Христов.

„Тук е моментът и да разкажем малко за приказката. Разказвачът е госпожа Опера. Нейната задача е много специфична, защото тя, с нейното обаяние и красиви приказки трябва да привлече и задържи вниманието на децата. Имаме и две вокалистки, които са народни певици. Те ще бъдат нещо, като самодиви. Това са Гергана Димитрова и Евелина Христова, познати, като певици от хор „Мистерия на българските гласове“. Когато има пеене внушението върху публиката е съвсем друго. Съгласен съм с Митко, че спектакъла възпитава децата. Той може да е виновник за кариерата на някой следващ голям български музикант. Надявам се, че ще дадем добър пример на децата. Те могат да се срещнат с нас след спектакъла, за да си поговорим. Някой ако иска да пита нещо. Да се докосне до някой инструмент“, разказа Костадин Генчев и допълни „Искам да благодаря на режисьора Роси Костова, както и на Кръстина Денчева, двигателя на цялото това нещо. Също така и на художника Мая Бочева, която направи страхотен плакат. Премиерата е на 28-ми септември в Пловдив, зала „Борис Христов“, с оркестъра на Пловдивска опера. С музиканти от оркестъра на ансамбъл „Тракия“. Вторият спектакъл ще бъде на 29-ти октомври пак в Пловдив на същото място”.

„Аз искам да добавя, че спектакълът е откриването на новия сезон на Пловдивска филхармония. Смятам, че с такова откриване няма как да не е добър сезонът. Другото важно нещо, което искам да споделя е, че веднага след спектакъла започва срещата на най-малките ентусиасти, които искат да се занимават с музика, с „Арт академия“, което също е организирано от Пловдивска опера. Така, че това са все хубави неща, които са свързани с децата“, завърши Димитър Христов. /БГНЕС

Етно – симфонична фантазия завладява Пловдив
Етно – симфонична фантазия завладява Пловдив / БГНЕС