Милиони левове ще вдъхнат живот на разрухата в Кърджали

Близо 14 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от държавата ще бъдат вложени в обновяване и реконструкция на сгради от образователната инфраструктура в Кърджали, част от средствата са за полуразрушени обекти, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“, с парите ще бъдат ремонтирани средни училища в града, а затворената от 20 години детска градина „Мир“, потънала в разруха и боклуци, буквално ще бъде съживена. Договорът за това бе подписан във вторник, а днес кметът Хасан Азис отбеляза пред журналисти, че подобна инвестиция не е правена през последните 50 години. Точната сума, предназначена за ремонтите на учебни сгради, е 13 826 014 лева. Парите са за 5 училища и една детска градина в Кърджали. За енергийната ефективност и оборудването на най-голямото СУ в региона „П. Р. Славейков“ се предвиждат 3 318 000 лева, от които 2 857 000 лева за строително-монтажни работи и 460 000 лева за обзавеждане и оборудване, 2 053 000 лева са средствата за СУ „Отец Паисий“, над 4 млн. лева за Езиковата гимназия „Христо Ботев“ и „Св. св. Кирил и Методий“ /двете училища се помещават в една сграда/, 1 580 000 лева - за „П. К. Яворов“, в което се обучават само деца на ромски семейства.

Детската градина „Мир“ в квартал „Студен кладенец“, която бе закрита преди около 20 г. след установени злоупотреби на тогавашната директорка и сега изглежда отчайващо, ще получи спасяващата инжекция от 1 425 000 лева за възстановяването и 238 888 лева за оборудване и обзавеждане. Най-късно през есента на 2019 г. тя ще приеме около 130 деца, но вече с разширени корпуси, в един от които е планирано изграждането на зала за спорт. Още една детска градина, в която до неотдавна се помещаваше филиалът на Минно-геоложкия университет, ще бъде ремонтирана, но със средства от общинския бюджет. Очертава се студентите да си поделят сградата с учениците в ОУ „Климент Охридски“, там са ремонтирани само първите два етажа, но и горните два ще бъдат обновени.

„От 10 г. сме готови с проектите и сега сме пред реализацията им. Средствата са по европейска програма и това означава, че общината си е написала добре домашното. С реализираните до момента проекти ние сме създали условия да кандидатстваме и да получим одобрение“, заяви Азис.

Той и заместничката му по строителството Катя Митовска инспектираха и закрития плувен басейн, който последно е бил използван през 1991 г., а впоследствие отборът по ватерпол бе принуден да провежда зимните си тренировки в съседни градове. Вече изтече едноседмичният тестов период, в което съоръжението бе напълнено с вода, стана ясно, че течове няма. Ремонтите трябва да приключат до края на октомври там, както и на спортната зала, която е над плувната. Ремонтът на спортния комплекс е финансиран от спортното министерство.

Другото ни спортно бижу е стадион „Дружба“, остават малко довършителни работи до получаването на Акт 16, допълни кметът. Футболното игрище също беше изоставено от десетилетия, но вече там възкресеният ФК „Арда“ посреща конкуренти на мачовете и тълпи от фенове. През следващата седмица ще бъде положена тартановата настилка около затревеното игрище, днес работници монтираха нови седалки на официалната трибуна, ремонтира се и зоната за резервните играчи.

В отговор на въпрос за непрогледния мрак по улиците вечер Хасан Азис заяви, че готви докладна за Общинския съвет и ще чака подкрепа за искане на нисколихвен банков кредит в размер на 6 млн. лева. Това се налагало заради провалените шансове да се получи финансиране и градът да светне по програмата ЕСКО. Проблемът с тоталната липса на улично осветление е от около 15 г., но най-рано може да бъде решен през пролетта на следващата година.

БГНЕС припомня, че на свое заседание от миналата седмица правителството разпредели общо 624 млн. лева за развитие на образователната инфраструктура в страната. Европейските средства ще бъдат разходвани за енергийна ефективност на сградите, обзавеждане и преоборудване, облагородяване на дворни места и терени, и за първи път за спортни площадки и физкултурни салони. /БГНЕС