Завист "гилотинира" кариерата на уникален български учен

Професор Огнян Колев е водещ отоневролог.
Професор Огнян Колев е водещ отоневролог. / БГНЕС

Професор Огнян Колев, който се радва на международно признание от Харвард и НАСА и има многобройни публикации във водещи западни научни списания и с открития, някои от които с изключително значение за отбраната на България, НАТО и САЩ, беше натирен като преподавател в Медицинския университет в София от ревниви и овластени недоброжелатели, предаде репортер на БГНЕС.

[b]Научни постижения[/b]

Професор Огнян Колев е водещ отоневролог (изследва и лекува болестите на вътрешното ухо и връзките му с мозъка). От 25 години работи с Американската космическа агенция НАСА, правил е научни изследвания в Харвардския и в Тексаския университет и във Военноморската авиационна база в Пенсакола (САЩ), в Мюнхенския и Фрайбургския университет (Германия), в Колеж дьо Франс (Париж), в университета в Линшьопинг (Швеция).

През 2014 г. е награден от НАСА със „Сертификат за върхови научни постижения“ за 22-годишния си принос за изследователската програма на космическите полети. Има и редица други чуждестранни награди: Грамота от НАСА за принос в научните програми на полетите (2003), Грамота от Министерството на отбраната на САЩ за принос в разработване система за безопасността на полетите (2004), плакет от Американската военна авиация за научен принос в разкриване сензорната интеграция (2004), медал от Германия за научен принос (2000).

През юли 2015 г. получава от българския президент орден "Св. св. Кирил и Методий" „за особено значими заслуги за развитието на българската и световната наука в областта на медицината“. Същата година получава и две награди за научна и преподавателска дейност от Медицински университет (МУ) – София.

[b]Ликвидацията на един учен[/b]

Научните постижения и отличия на професор Огнян Колев показват, че е учен, с който би се гордял всеки университет и научна институция. За съжаление, както често се случва у нас в България, подобни постижения не се ценят, нямат значение и дори предизвикат неприязън и агресия. През 2017 г. при тайно гласуване в Катедрата по неврология проф. Колев получава немотивиран отказ да му бъде продължен договорът като професор. При това, без никакви негативни изказвания за дейността му, след няколко положителни изказвания от четирима негови колеги – професори.

„Отстраняването ми беше изненада за мен, защото нямаше никаква индикация. Нямаше основания моята кандидатура да не мине при гласуването, което е анонимно“, каза проф. Колев пред БГНЕС. „Гласуването се състоя в края на март 2017 г. в Катедрата по неврология към Медицинския университет, която се оглавява от проф. Трайков. След като беше представена моята кандидатура за удължаване, имаше изказване на четирима професори. Те дадоха положителни оценки за моята научна и преподавателска дейност“, добави той.

Неочаквано неговата преподавателска дейност е прекратена само с едно заседание. Гилотината отсича повече от 20-годишна успешна научна и изследователска работа в МУ.

„Тя не беше прекратена, по-точната дума е спряна. Не ми достигнаха два гласа, за да бъда избран“, продължава разказа си проф. Колев. Как си обяснява това коварно "препъване" ? „След гласуването при мен дойдоха колеги, които ме уважават, за да ми споделят, че съжаляват за случилото се с мен и че са гласували негативно в резултат на въздействие на техните началници и работодатели. Имало е натиск и се извиниха. Казаха ми, че трябва да ги извиня за това им действие, защото все пак всеки се съобразява със своя началник или работодател“, заяви той и добави: „У нас това е нещо, което е съществено“.

[b]Битка за правото да правиш наука в България[/b]

Първото нещо, което проф. Колев предприема, е да разговаря с декана. Пише заявление до него, в което обяснява ситуацията. Успоредно с това бившият заместник-декан проф. Марин Даскалов пише по собствена инициатива доклад, в който разказва за научната и преподавателската работа на проф. Колев в България и в чужбина, за сътрудничеството му с НАСА и Харвард, които са уникални и нямат аналог в България.

[b]Тук е мястото да се отбележи, че много малко чуждестранни учени имат достъп до Американската космическа агенция. „В резултат на отстраняването ми като професор, градените с години контакти и сътрудничество са обречени на провал. Ще трябват нови десетилетия, за да се възстанови, а и дали ще се даде такава възможност на друг българин? Много малко чужди учени извън Америка имат подобна възможност“, коментира с болка проф. Колев.[/b]

Сертификат на НАСА с благодарност за работата на проф. Колев.
Сертификат на НАСА с благодарност за работата на проф. Колев. / БГНЕС

Въпросът с отстраняването на проф. Колев е поставен на обсъждане в Деканския съвет, който решава да върне неговата кандидатура за прегласуване. Основание за това е обстоятелството, че ученият има голяма научна продукция. „Преподавателската ми дейност е на много високо ниво – Харвард, МIТ (Massachusetts Institute of Technology), "Джонс Хопкинс", Импириъл колидж. Бях върнат за прегласуване. След това разбрах, че е имало още по-силна агитация и при гласуването в катедрата отново имаше негативен вот, пак без нито едно негативно изказване за мен. Съгласен съм, ако има някакви пропуски в работата ми, да се спомене и да се изложи мотив за едно такова гласуване. Преди мен не е имало такова негативно гласуване. По-рано имаше прегласуване за един доцент, което мина единодушно без негативен глас, който обаче е с много по-ниска научна продукция в сравнение с мен. За университета, за да бъде оценен с по-висок рейтинг, е важна неговата научна продукция“, каза отоневрологът.

[b]Отстраняването му, според него, е в резултат на натрупана научна завист. За него няма обяснение как един и същи състав преди това само в рамките на година и половина го е награждавал с двете най-големи отличия на университета, а сега го отстранява. Но с това не се изчерпват всички загуби, като най-тежките са, че ще се лишим от възможността да имаме добре подготвени кадри в дисциплината, която преподава проф. Колев.[/b]

„Загубите са в няколко посоки. От една страна, няма добре подготвен невролог, който да преподава на студентите и специализантите в тази област, за да ги подготвя. Тя не е лесна за разбиране. Трябва човек, който е добре запознат с механизмите на сетивната и нервната система, който да може да обяснява добре, за да подпомогне знанията на студентите, специализантите и докторантите. Имам и докторант, който изведнъж остава без научен ръководител. Сега ще му се сложи някакъв, който не е компетентен в тази област“, каза ученият.

[b]Опасност от спиране на международни проекти[/b]

Едно от изискванията и на Фонда за научни изследвания, и на другите европейски и западни институции е ученият, който сътрудничи и участва в такива проекти, да е академичен кадър.

„Като професор мога, но след като не съм, се появява пречка, която е трудно преодолима. Имам няколко предложения за научни проекти. Едното е от преди месец и половина от германски университет. Става дума за мащабен проект с участието на всички европейски страни, плюс няколко извън ЕС като Израел, Турция и др. То касае диагностиката, лечението и унифицирането на заболяванията, свързани със световъртежа и нарушеното равновесие. Тъй като този симптом е вторият по честота в цялата медицина след главоболието, той води до големи финансови загуби. Става дума за милиарди евро. Защото нетрудоспособността води до непроизводителност и загуба на продукцията“, каза проф. Колев.

[b]„В тази връзка, мисля, че е уместно да даде становище и министърът на здравеопазването. Това е медицински проект, който ще даде възможност един от европейските центрове за диагностика и лечение на световъртежа и нарушенията в равновесието, както и за обучение на специалисти в тази област да се изгради в България с европейски средства, да стане водещ в Югоизточна Европа и съответно да привлича средства от чуждестранни пациенти и е важно и министърът на здравеопазването да каже дали ще подкрепи българското участие за изграждането му или ще изпуснем този уникален шанс в полза на друга съседна страна. В момента то е застрашено, защото аз съм извън системата на МУ“, добави той.[/b]

Много хора биха загубили в едни големи проекти, защото това насочва средства към България.

[b]„Преди месеци Менда Стоянова заяви в парламента, когато ставаше въпрос за средствата за българската наука, българските учени сами да си изработват проекти и да бъдат спонсорирани от чужда инвестиция. Следвам този съвет на човек от управляващите и го постигам. Изведнъж ми се слага "стоп". Сега е редно да ми отговорят от парламента какво трябва да направя, за да се преодолее тази пречка от субективен характер“, пита проф. Колев.[/b]

Според мен всичко може много лесно да се реши с дадените от закона правомощия на ректора сам да разреши проблема с обективно решение, както се посочва в писмо на заместник-министъра на МОН.

[b]Приложна наука[/b]

Професор Огнян Колев има не само многобройни изследвания и статии в реномирани чуждестранни списания. Неговите изследвания имат конкретно приложение и не само помагат за спасяването на човешкия живот, те са жизненонеобходими за отбраната и са високо оценени от нашия стратегически съюзник САЩ.

Проф. Колев разказа пред БГНЕС за последното си проучване. „В момента е приета уникална статия в групата най–реномирани списания – „Нейчър“, която е върху 31 астронавти от 24 полета на космическата совалка. Това изследване е мое в съавторство с още двама учени – директорът на НАСА по невронауки и още един човек от НАСА, който преди това беше ръководител на проектите на Френската космическа агенция. Това е уникално изследване, защото до момента не е имало такова, което да обхване толкова голям брой астронавти. Осъществено е в продължение на години“, каза той.

[b]Изследванията на проф. Колев са оценени и от американските военни.[/b]

Президентският указ за награждаването на проф. Колев.
Президентският указ за награждаването на проф. Колев. / БГНЕС

„Едно от направленията, с което се занимава отоневрологията, е пространствената ориентация. Съответно – нарушението е и дезориентация. Със създаването на авиацията този проблем става огромен. Средно изчислено загубите в последните 10 години само при американските военни (осреднени катастрофи само в резултат на човешкия фактор) възлизат на 1 милион долара на ден. Това е огромна сума. Въпреки развитието на техниката, пилотът, който се намира в пилотската кабина, взима последното решение. Уредите му сочат перфектно местоположението, но той се доверява повече на своите усещания, което в случая дава грешна информация“, заяви той.

[b]Ако методите на работа на проф. Колев бъдат приложени от ВВС, това чувствително ще намали загубите както на скъпоструваща техника, така и на безценен човешки живот.[/b] Неотдавна, на 9 юни 2017 г. българската армия загуби пилот, който се разби с хеликоптер „Пантер“ след края на маневри в Черно море.

[b]„Ние разработваме „Система за подобряване на ориентацията в пространството по време на полет“[/b], което доближава много усещането на пилота, ако е в открито пространство. Също го прави по-независим от когнитивното решение, т.е. това, което той вижда на уреда и трябва да го преработи, за да вземе решение. Докато в случая пилотът получава директна сетивна информация и по този начин преодолява тази пространствена дезориентация. Такава система в случая със загиналия български пилот, където има участие и човешкият фактор, би могла да предотврати нещастния случай", обясни проф. Колев.

[b]Тази система се развива от три главни звена – НАСА, американската военна авиация и американския военен флот.[/b] „Това са три главни направления, които имат огромен интерес. Като казвам военният флот – там е най-критично за дезориентация, защото пилотът трябва да кацне върху самолетоносач. Те имат изключително голям интерес да се намалят до минимум такива катастрофи“, заяви ученият. /БГНЕС