Майсторски клас по образование в Пловдив

Майсторски клас по образование в Пловдив
Майсторски клас по образование в Пловдив / БГНЕС

В последните години на преден план беше нуждата от места в детски градини и ясли и там бяха насочени усилията. От догодина, обаче, акцент стават големите градове, чието население се увеличава, оттам растат и потребностите от нови сгради за училища.

Към това се прибавя и въвеждането от догодина на едносменен режим, така че това ще е новият дневен ред. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който откри днес в Пловдив майсторски клас на фондация "Световен образователен форум" - съвместна проява с Пловдивския университет и община Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

На събитието присъства и Тон Дюиф, президент на Световен образователен форум. Той поздрави участниците- над 200 учители от цялата страна- с приземяващите думи, че на света все още има прекалено много деца, които са лишени от достъп до образование.

170 училища в момента у нас експериментират различни форми на иновации в образованието. Добрите практики се споделят днес пред учителите на форума. Ключовата дума на много от тях, а и на прогнозите за бъдещето е " дигитализация". Новите технологии трябва да влязат в учебната стая, за да бъдат децата по-добре подготвени, единодушни са всички. Оттук нататък проблем на учителите, чиято средна възраст застрашително расте, е как не само да настигнат, а и да надминат по умения във виртуалната реалност учениците, за да ги научат на нещо ново. Впрочем една от най- предъвкваните напоследък теми, бизнесът и образованието, има интересна трактовка от Георги Стоев, наблюдател от Индъстри Уоч и модератор на един от панелите на форума днес. Според него, няма смисъл образованието да подготвя кадри за бизнеса, защото никой не знае след десет години как ще изглеждат традиционните професии и какви нови професии ще се появят изобщо. Училището трябва да даде на децата " меки умения", според него- как да работят в екип, как да се концентрират, как да общуват. /БГНЕС