Минно предприятие обеща да не замърсява река Върбица и водата на 50 села

Ежедневен мониторинг на водите от хвостохранилището „Ерма река“ ще извършва инвеститорът „Горубсо Златоград“
Ежедневен мониторинг на водите от хвостохранилището „Ерма река“ ще извършва инвеститорът „Горубсо Златоград“ / БГНЕС

Ежедневен мониторинг на водите от хвостохранилището „Ерма река“ ще извършва инвеститорът „Горубсо Златоград“ и ще обявява резултатите публично, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Днес в Смолян се състоя заседание на междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител Недялко Славов, на което бяха набелязани конкретните мерки за превенция на замърсяването на река Върбица. От тази река се захранват с питейна вода жителите на Златоград и 50 села в общините Кирково и Момчилград в област Кърджали. По настояване на областния управител на Кърджали Никола Чанев, освен в Златоград, данните ще бъдат публикувани и на електронно табло в Кирково, за да няма спекулации с качеството на питейната вода, съобщиха от администрацията.

Предприятието се ангажира да изчисти растителността в утаечното езеро, която задържа хвоста и възпрепятства размиването му, както и да изгради багерна помпена станция, която да го отвежда директно в хранилището, без да минава през реката. Целта на мерките е да се направи комплексна проверка, да се овладее напрежението сред местната общност и да се предприемат действия, гарантиращи чистотата на питейната вода. Проблемът възникна в края на месец ноември след обилните валежи в региона, които предизвикаха отмиване на сухия хвост и побеляване на речните води. Институциите бяха категорични, че няма констатирано замърсяване на подземните води, няма и риск за качеството на питейната вода, хората обаче трябва да бъдат коректно информирани.

„Реакцията на хората е крайно негативна, и в Златоград, и в Кирково, и в Джебел и Момчилград, които черпят питейна вода от Върбица. И това е разбираемо. Длъжни сме да направим необходимото, за да ги убедим, че контролът е на ниво и да гарантираме здравето и сигурността им“, коментира Никола Чанев.

„Инвестирали сме 3 млн. лева само в реновирането на депото и над 10 млн. в модернизиране на производството съгласно съвременните екологични стандарти, заяви проф. Николай Вълканов, председател на Надзорния съвет на „Горубсо Златоград“. /БГНЕС