Лекар от Дупница: Спасението е в смяната на модела в здравеопазването

Протестът, провел се в цялата страна, протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”
Протестът, провел се в цялата страна, протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!” / БГНЕС

Спасението на болниците е в смяната на модела в системата на здравеопазването, заявиха медиците от дупнишката болница, просрочените задължения на общинската болница в града са 600 000 лева, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Мълчалив протест се състоя днес пред двата блока на МБАЛ-Дупница - хирургичен и терапевтичен, намиращи се в различни части на града. Медицинският персонал на общинската болница протестира срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. Протестът, провел се в цялата страна, протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”.

„За да оцелеят болниците като нашата са необходими следните неща: Промяна в цената на клиничните пътеки, целеви субсидии от министерството и общините”, каза пред БГНЕС управителят на общинската болница в Дупница доц. Димитър Недин.

Според него просрочените задължения на дупнишката болница са в размер на 600 000 лева и са натрупани през последните години поради хроничната липса на финансиране. „Държавните и частни болници са като скачени съдове, ако ние – държавните, се оправим, частните закъсват и обратното”, каза още доц. Недин.

Спасението на общинските болници като нашата е в смяна на модела в системата на здравеопазването, добави и д-р Гюзелева, завеждащ „Вътрешно отделение”, намиращо се в Терапевтичния блок на общинската болница в района на жп-гарата. „За да кажа точно как може да стане това, значи трябва да съм политик”, допълни д-р Гюзелева.

Както в другите общински болници в страната, протестът в Дупница бе от 12 до 13 часа днес. /БГНЕС