Прошки по руски в Благоевград

Руската общност в Благоевград и Югозапада за поредна година отпразнува с много настроение, песни, танци и забавни игри празника Масленица, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Масленица” е аналог на български празник Сирни Заговезни /Прошки/ и отброява края на зимата и посрещането на пролетта, и въпреки, че в Благоевград няма сняг, го празнуваме както в Русия”, каза пред БГНЕС Виктория Богданска. Тя е председател на Руския културно-информационен център в Благоевград.

Празникът на терминал „Богдански” край Благоевград започна с почерпка с палачинки и чаша водка, която точеха от самовар. Опитвайки палачинките, всички си честитяха празника.

Празникът продължи с руски песни и танци, музикалната част завърши с български хора. Последваха забавните игри за деца и възрастни като теглене на въже, подмятане на палачинка в тиган, ходене с кокили, победителите получаваха „усмихнати медали”.

В игрите най-сръчен и за „шампион на шампионите” бе обявен Тони, който получи от организаторката Виктория Богданска най-голямата награда – жив петел.

Апогеят на празника бе изгарянето на куклата „Масленица” в престилката, на която всички по време на тричасовия празник пъхаха написаното листче какво искат да им се махне от живота. След това последва прескачане на огъня за пречистване на греховете.

Това е един от най-веселите, най-пищните и най-народни празници за руснаците, който се проведе днес за 21-а поредна година.

Масленица е стар обичай, запазил се още от езически времена. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя народния календар на два сезона – зима и пролет. /БГНЕС