Зимата напомни за себе си, АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно

Ниски температури и снеговалежи се очакват през тези дни
Ниски температури и снеговалежи се очакват през тези дни / БГНЕС

Малък Сечко реши накрая да напомни за себе си и зимата се завърна с минусови температури и с обилни снеговалежи предимно в западните и северните райони на страната, предаде репортер на БГНЕС.

От Пътната агенция предупреждават шофьорите да карат внимателно по пътищата заради очакваните снеговалежи, силен вятър и снегонавявания.

За днес прогнозите са валежи от сняг в Северна и Западна България, в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд. Ще духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 4 и 1 градуса, а максималните - между минус 2 и 3 градуса. През нощта срещу понеделник валежите у нас ще се усилят и обстановката ще се усложни. На места се очаква снегът да натрупа дебела покривка.

Сериозни студове се очакват в понеделник. За тогава е издаден предупредителен код оранжев за цялата страна заради минусовите температури, обилни снеговалежи и виелици. За областите Смолян и Кърджали кодът е червен.

Продължава да е усложнена зимната обстановка на Балканите. Вчера Външно министерство предупреди българските граждани да отложат пътуванията си до страни от Балканите заради усложнена метеорологична обстановка. В региона на много места отрицателните температури са съчетани с ураганен вятър и много сняг. В Хърватия армията се включи в борбата със снежната стихия. В Румъния, Словения и Босна и Херцеговина също се натрупа дебела снежна покривка, пътищата са заледени. Снежната стихия обхвана и Македония. /БГНЕС