Здравните работници в Благоевград искат по-високи заплати

Здравните работници в Благоевград искат по-високи заплати
Здравните работници в Благоевград искат по-високи заплати / БГНЕС

Актуалният напоследък „вирус” с искане за по-високи заплати „зарази” и служителите на Регионалния здравен инспекторат/РЗИ/ в Благоевград, които днес протестираха символично срещу изключително ниските, според думите им, заплати, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Така след полицаите и надзирателите, дойде ред и на здравните работници да протестират с искане за по-високи заплати.

Те обявиха, че ще изчакат заплатите си за месец март, след което ако не са доволни от обещаното им от министерството 18-процентно увеличение, ще протестират на 10 април.

Протестът днес бе символичен - със стикери, но ги закачиха едва десетина служители, останалите се страхуват, обясни синдикалният лидер Валентина Георгиева.

„Причината за протеста са изключително ниските възнаграждения в нашата здравна система. Министерството на здравеопазването излезе със съобщение, че по повод предстоящите протести ще има увеличение на заплатите от 18 %. По повод това съобщение, ние преминахме от протест, който бяхме обявили пред РЗИ, на символичен протест с носене на стикери, и с готовност за последяващ протест, след като си видим заплатите за месец март, които чакаме да получим. Ако не бъдем удовлетворени, сме се разбрали със синдиката, с колеги от страната, първият работен ден след Великденските празници, пак да го свържем символично с някакъв празник – 7 април – Денят на здравния работник, да излезем на протест”, каза пред БГНЕС Валентина Георгиева – здравен инспектор към дирекция „Обществено здраве“ и синдикален председател към Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Според нея служителите на РЗИ запазват готовността си за протест, тъй като не се водят от слуховете, а искат да видят „черно на бяло” какво ще получат. „Надявам се това да е първоначална стъпка, което да не е единствена”, допълни Георгиева. Според нея заплатите в инспектората са с 10-30 лв. над минималната.

„Да не говорим, че колеги, които са медицински специалисти, завършили медицински специалности са с минимална заплата. Аз с 32 години стаж в системата получавам 530 лв. От разговорите, които водих тези дни с колеги от страната, много голям процент са на абсолютно минимална заплата, даже има куриоз от 2018 г. с увеличението на минималната заплата, доходите им падат под този праг. Само да поясня, че ако колега взима 510 лв., то чисто получава 460 лв.”, завърши синдикалният лидер. /БГНЕС