Д-р Стоянов: Русенската УМБАЛ "Канев" е в стабилно финансово състояние

Русенската УМБАЛ "Канев" е в стабилно финансово състояние
Русенската УМБАЛ "Канев" е в стабилно финансово състояние / БГНЕС

УМБАЛ „Канев"-Русе не е във фалит, тъй като има положителен баланс и е в стабилно финансово състояние, заяви изпълнителният директор д-р Иван Стоянов по повод информацията за проверка на прокуратурата, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

„Задълженията ни са намалели спрямо миналата година, нямаме задължения по отношение на заплащане към работещите, към НОИ, към съответните агенции. Изплатили сме всичките, така че в това отношение ние нямаме притеснения", каза още д-р Стоянов.

В края на 2017 г. ИА „Медицински одит“ е извършила проверка, която е установила, че към момента няма дублиране на медицинска дейност от частни лечебни заведения в болницата. По-рано действително е имало такова нещо, но след съдебни дела частната болница е напуснала територията на УМБАЛ „Канев“, припомни директорът.

„След поемане на ръководството, ние установихме, че има нарушение на закона, поради което внесохме съдебни искове по отношение на хосписа и физиотерапията, които бяха на територията на болницата. В момента, в който по европейска програма получихме ангиограф, направихме искове за освобождаване на помещенията от страна на „Медика Кор“ в срокове“, каза д-р Стоянов.

Той е категоричен, че сегашното ръководство на лечебното заведение от началото на мандата си спазва Закона за здравето и е изпълнило всички изисквания, които трябва да изпълнява една болница. /БГНЕС